Najveći polugodišnji rast BDP-a za 10 godina

Izvor: B92, 31.Jul.2018, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najveći polugodišnji rast BDP-a za 10 godina"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto.

To je, kako je naveo, najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjih 10 godina.

Mali je istakao da je to impresivan rezultat, i još jedna potvrda da se naša privreda uspešno razvija, te da je Srbija postala finansijski stabilna zemlja, primamljiva za investitore, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje.

Kako je istakao, Ministarstvo finansija vrši analize i na mesečnom niovou, a prema procenama, rast u junu u odnosu na jun prethodne godine najveći je u poslednjoj deceniji.

„Prema procenama Ministarstva finansija, u junu 2018. privreda je ubrzala rast na 5,2 odsto međugodišnje, što je jedna od najviših mesečnih stopa rasta u poslednjih 10 godina. Time je u prvoj polovini godine ostvaren rast BDP od nešto preko 4,5 procenata, što je takođe najbolji rezultat u poslednjoj deceniji. Rast je diversifikovan, odnosno primetan je u svim sektorima. Ovi odlični rezultati potvrda su odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu“, rekao je ministar finansija.

Mali je istakao da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i Evropske unije a da pozitivan doprinos nastavljaju da daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Govoreći o fleš proceni RZS da je rast BDP u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje, Mali je istakao da je prema analizi Ministarstva finansija najsnažniji međugodišnji rast ostvaren u sektoru građevine (23,1%), što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

„Posebno je pohvalno što je primetan rast u svim sektorima, od građevine do poljoprivrede. Upravo to govori u prilog tome da je Srbija postala zemlja sa stabilnim privrednim rastom i sa stabilnim javnim finansijama. Zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, i fiskalnoj disciplini koju smo postigli, stvoren je prostor za povećanje plata i penzija, koje nas očekuje u narednom periodu“, istakao je ministar finansija.

On je precizirao da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga, kao i stabilno povećanje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, obezbedio međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4 odsto.

Mali je posebno naglasio dobre rezultate u poljoprivredi, navodeći da imamo dobru poljoprivrednu sezonu, koja prema proceni Ministarstva finansija obezbeđuje međugodišnji rast te delatnosti od 11,7 odsto u drugom kvartalu.

Ministar je naveo i da industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je vođeno rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Rast BDP, otvara se prostor za veće plate i penzije

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2018

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta u prvom polugodištu u poslednjih 10 godina i da se time otvara prostor za povećanje plata i penzija...Mali je istakao da je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.