Najveći pad cena robusta kafe iznenadio hedž fondove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći pad cena robusta kafe iznenadio hedž fondove

Najveći pad cena robusta kafe u poslednjih pet godina iznenadio je hedž fondove.

Dok se tržište suočava sa trećom godišnjom nestašicom crnog zrna koje se koristi za proizvodnju instant kafe, veće isporuke iz zemalja ključnih uzgajivača ublažile su zabrinutost zbog napete situacije na tržištu i srezale cenovne dobitke u poslednjih godinu dana na 22 odsto, prenosi agencija "Blumberg".

Cena robusta kafe za isporuku u julu pala je danas za 1,5 posto na 1.908 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dolara po metričkoj toni, na trgovanju u 11:20 sati u Londonu.

Samo u poslednjih pet dana, robusta je pojeftinila za 13 procenata, splasnuvši na najniži nivo od septembra prošle godine.

Mada su hedž fondovi u nedelji zaključno sa 18. aprilom smanjili za 4,6 odsto uloge igrajući na kartu rasta cena robuste, ti ulozi su i dalje blizu najvišeg ikad zabeleženog nivoa, pokazuju podaci sa ICE evropske berze fjučersa.

S druge strane Atlantika, kafa arabika je na trgovanju u NJujorku ojačala za 0,1 posto na 1,3205 dolara za funtu kafe (450 grama). Cena ove vrste kafe, koja se koristi za spravljanje specijalnih napitaka poput onih koje pravi Starbaks, spustila se u prethodna četiri dana za 9,4 procenta.

Pad su zabeležile i cene drugih prehrambenih sirovina.

Kakao je pojeftinio za 0,8 odsto na 1.412 funti (1.811 dolara) po toni u Londonu, što je peti uzastopni pad u šest dana. U NJujorku je ova roba izgubila na ceni 0,4 procenta, dotakavši prošlog četvrtka najniži nivo u gotovo deset godina.

Beli šećer se trgovao danas u Londonu za 469 dolara po toni, dok je cena fjučersa sirovog šećera u SAD-u oslabila za 0,1 procenat, navodi "Blumberg".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.