Najveća privatna kuća vredi milijardu $: Koristi je četvoročlana porodica, a održava 600 ljudi

Izvor: B92, 02.Feb.2020, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća privatna kuća vredi milijardu $: Koristi je četvoročlana porodica, a održava 600 ljudi

Mumbaj -- Najveća privatna kuća na svetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaju u Indiji.

Kuća nazvana Antilija izgrađena je 2010. godine i nosi titulu najveće na svetu. To je u suštini soliter s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara.

Ono što je još zanimljivije je činjenica da kuću koristi četveročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilija nije samo najveći dom na svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego je i najskuplje imanje na svetu. Njena vrednost se procjenjuje na više od milijardu dolara, piše portal Klix.ba.

Dizajnirala ju je kompanija "Perkins end Vil" iz Čikaga, a građevinske radove je obavila australijska firma "Lejton end Vil".

Soliter je visok nešto manje oko 167 metara pa ima 27 spratova s veoma visokim plafonima. Kad se uzme u obzir visina prosečnog plafona, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.

Na krovu ima dovoljno prostora za sletanje tri helikoptera, a ispod je sprat za kontrolu leta. Potom sledi stambeni dio, a onda spratovi namenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop s 50 sedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

Antila može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika "ledena soba" koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.

Vrednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.