Najveća otpuštanja u 30 godina: Ovo je poslednja runda tehnološkog giganta

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 10:59

Najveća otpuštanja u 30 godina: Ovo je poslednja runda tehnološkog giganta

Amazon je službeno započeo svoju posljednju rundu smanjenja broja zaposlenih.

Kompanija je započela svoje ranije najavljeno otpuštanje oko 9.000 radnika, koje će pogoditi zaposlene u Amazon Web Services (AWS) i sektorima ljudskih resursa (HR).

Smanjenje dolazi prema planu, jer je interni dopis tehnološkog giganta prošlog meseca najavio da će AWS i HR osoblje biti na udaru. Svi pogođeni zaposleni u SAD-u, Kanadi i Kostariki dobili su obaveštenje, prema dva interna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopisa direktora Amazona, koje je ponovo objavio CNBC. Osoblje u drugim regijama uskoro će saznati status svojih pozicija, navodi se u dopisima.

"Ovo je težak dan u našoj organizaciji", napisao je izvršni direktor AWS-a Adam Selipsky osoblju, prema CNBC-u.

"Naporno radimo na tome da se prema svima koji su pogođeni odnosimo s poštovanjem", dodao je.

Otpušteni zaposleni će dobiti prelazne zdravstvene beneficije, otpremnine, naknade, podršku u traženju posla i druge usluge, tvrde iz kompanije. Ipak, bez obzira na navedene namere kompanije i relativno lagane pakete za odlazak, zaposleni u AWS-u verovatno se ne osećaju previše poštovanim.

Amazonovo IT odeljenje je jedan od najprofitabilnijih sektora kompanije. Čak i usred tekućih ekonomskih tehnoloških previranja u protekloj godini, AWS je ostao rastući proizvođač novca za kompaniju. U svom najnovijem tromesečnom izveštaju, Amazon je napomenuo da je prodaja AWS-a porasla 20 dosto u odnosu na prethodnu godinu i da je prihod AWS-a porastao oko 2 odsto između kraja 2021. i kraja 2022. godine.

"I veličina našeg poslovanja i veličina našeg tima su značajno porasli tokom poslednjih godina, vođeni tražnjom kupaca i jedinstvenom vrednošću koju AWS pruža", napisao je Selipsky.

Očigledno, međutim, taj rast nije bio dovoljan da opravda zadržavanje postojećeg broja AWS radnika.

Objašnjenje za nove rezove Amazona, prema dopisima rukovodilaca: reorganizovani prioriteti i efikasnost.

"Ključno je da se fokusiramo na identifikaciju i stavljanje naših resursa iza naših glavnih prioriteta – onih stvari koje su najvažnije za klijente i koje će pokrenuti motor našeg poslovanja. U mnogim slučajevima to znači da članovi tima menjaju projekte, inicijative ili timove na kojima rade; međutim, u drugim slučajevima to je dovelo do ovih ukidanja radnih mesta", rekao je Selipsky.

Amazon je možda slučajno previše oglašavao i angažovao za AWS poslove za faktor 3 u 2022. Sektor je objavio skoro 25.000 slobodnih radnih mesta na internetu kada mu je odobreno zapošljavanje za manje od 8.000, prema dokumentima koje je Insajder dobio u martu.

Ukupno, ovaj najnoviji talas otpuštanja u Amazonu će uticati na oko 9.000 radnika – oko 18.000 ukupno koliko je kompanija već otkazala ranije ove godine.

Zaposleni u AWS-u takođe su bili pogođeni tom ranijom rundom januarskih rezova, zajedno sa zaposlenima u Amazonovim odeljenjima za namirnice, zdravlje i robotiku. Sve zajedno, Amazonova otpuštanja 2023. najveća su u skoro 30-godišnjoj istoriji kompanije, navodi CNBC. A možda će ovo konačno biti dovoljno da umiri glavnog šefa Endija Džesija i da zadrži investitore.

U dugoročnom smislu otpuštanja su vremenski testirana loša strategija za održivost kompanije. Ali kratkoročno: veliki broj otkaza raste, režijski troškovi opadaju. Verovatno će Amazon u svom izveštaju o zaradi u četvrtak popodne govoriti o svojim nedavnim naporima za smanjenje troškova i povećanju efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.