Najveća grinfild investicija u istoriji Severne Makedonije

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 19:15

Najveća grinfild investicija u istoriji Severne Makedonije

Investicija u nove pogone u Skoplju i Štipu vredna je čak 205 miliona evra.

Tajvanska kompanija Yageo najavljuje najveću grinfild investiciju od nezavisnosti Severne Makedonije.

Investicija je vredna čak 205 miliona evra, a biće otvoreno neverovatnih 4.000 radnih mesta.

Proizvodni pogoni kompanije biće smešteni u TIRZ Skoplje i TIRZ Štip. Direktor Direkcije za tehnološke industrijske razvojne zone (TIRZ) Jovan Despotovski potpisaće danas u Tajpeju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovor sa kompanijom Yageo.

Ceremonija potpisivanja biće održana u sedištu kompanije. Predviđeno je da pozdravne govore prvo održe direktor Despotovski i predstavnik kompanije, a potom se očekuje učešće premijera Dimitra Kovačevskog putem video poziva. Delegacija koju predvodi Despotovski sutra će imati priliku da poseti fabriku Yageo u Kaosjungu, prenosi Makedonska novinska agencija.

Yageo je osnovan 1977. godine i danas se smatra jednim od najvećih svetskih dobavljača u industriji automobila, zelene energije i potrošačke elektronike (5G i telekomunikacije). Ima 29 prodajnih kancelarija širom sveta, 49 proizvodnih lokacija i 20 istraživačkih i razvojnih centara u 24 zemlje u Aziji, Evropi i SAD i ima 40.000 zaposlenih.

Prošle godine, Yageo je ostvario neto konsolidovanu prodaju od oko 945 miliona dolara, što je pad od 6,4% u odnosu na prethodni kvartal, ali rast od 12,2% u odnosu na prethodnu godinu. Široka ponuda Neto konsolidovani profit nakon oporezivanja koji se pripisuje matičnoj kompaniji dostigao je 4,163 milijarde NT$, što je smanjenje od 34,9% u poređenju sa prethodnim kvartalom ili 12,1% u poređenju sa prethodnom godinom, ili zarada po akciji iznosila je 9,18 NT$.

Yageo široka ponuda proizvoda cilja na ključna vertikalna tržišta, uključujući aplikacije za mobilne telefone, tablete, industriju/energetiku, alternativnu energiju, medicinu i automobilsku industriju. Kompanija je kotirana na Tajvanskoj berzi od oktobra 1993. godine, a GDR je kotirana na LUKS od septembra 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.