Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsiromašnija opština bez pomoći

Lebane, Beograd -- Iako najsiromašnija opština u Srbiji, opština Lebane nije se našla u vladinom programu za pomoć najugroženijima.

To je nateralo tamošnjeg predsednika opštine Miću Stankovića da uputi otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici. Stanković u izjavi za B92 kaže da je u tom pismu rekao da je nezadovoljan što ta opština nije proglašena devastiranim područjem.

"Ja se nadam da mi ne moramo da čekamo 2012. kako bi smo bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primljeni. Nadam se da nije potrebno, ali ako treba uradićemo i studiju o izvodljivosti o ulasku Lebana u Srbiju, kao što je Srbija morala da uradi za ulazak u Evropsku uniju", kaže Stanković.

Direktor Centra za slobodna tržišta Miroslav Prokopijević navodi da u toj oblasti ima još opština koje su siromašne i kojima je potrebna vladina pomoć. Prokopijević misli i da Vlada ima suviše problema sa siromaštvom da bi se bavila svakom optšinom pojedinačno: "Ono što može da se kaže kao generalnija preporuka svim siromašnim opštinama jeste da pokušaju, kao što su to nekad uradili Novi Pazar, Inđija i Nova Pazova, da pokušaju da vide šta je to u njihovoj moći čime bi podstakli lokalni biznis. Znači, da naprave za biznis prijateljsku administraciju, da snize lokalne takse i to je recept koji je uvek širom sveta funkcionisao. Ne treba gledati na Vladu."

Profesor Fakulteta političkih nauka, sociolog Zoran Stoiljković, kaže da smatra da se opština Lebane nije našla na listi najugorženijih najverovatnije zbog previda: "Ja ne mislim da tu stoji neka politika, već da se tu jednostavno možda radi o nekom redosledu prioriteta i o ograničenim sredstvima, na koje je trebalo na početku intervenisati. Jer, sem tih regionalnih okvira i analiza, tu postoje i velika gradska središta, odnosno bivši veliki industrijski konglomerati, poput Kragujevca i nekih drugih mesta, koji su isto u toj listi prioriteta i to je nešto što se mora usaglasiti."

Treba reći da je, po statističkim podacima, prosečna plata u opštini Lebane 2.058 dinara, što govori da je ta opština na poslednjem mestu po primanjima u privredi u Republici Srbiji.

Podsetimo, mogućnost da dobiju pomoć od Vlade preko projekta za najugroženije opštine dobili su Kragujevac, Bor i Vranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.