Najmanji promet na tržištu kapitala od 2000. godine

Izvor: Beta, 02.Jan.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanji promet na tržištu kapitala od 2000. godine

BEOGRAD, 2. januara 2015. (Beta) - Kraj 2014. godine srpsko tržište kapitala dočekalo je s rekordnim rastom vrednosti indeksnih pokazatelja u poslednjih šest godina, ali istovremeno i s najmanjom ukupnom vrednošću prometa od 2000. godine, saopštila je Beogradska berza.

Vrednost prometa na Beogradskoj berzi prošle godine bila je oko 20 milijardi dinara, odnosno 172 miliona evra.

Rast vrednosti indeksnog pokazatelja BELEX15 iznosio je oko 17,6 odsto, a BELEXline približno >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 19,6 odsto.

U poredjenju sa indeksima berzi u regionu, približan rast ostvario je samo indeks Ljubljanske berze, SBI20, čija je vrednost prošle godine porasla za oko 18,9 odsto.

Najlikvidnije hartije na tržištu kapitala u Srbiji bile su akcije AIK banke iz Niša i Naftne industrije Srbije. Ukupan promet akcijama te dve kompanije u 2014. godini iznosio je više od pet milijardi dinara.

Pojedinačni promet veći od jedne milijarde dinara, pored tih hartija, zabeležile su i akcije kompanije Bambi iz Požarevca, Luke Dunav iz Pančeva i beogradskog Imleka.

Vrednost akcija Aerodroma "Nikola Tesla" je skoro udvostručena u odnosu na 2013. godinu i iznosila je na kraju godine 942 dinara.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.