Najjeftiniji odmor u Bugarskoj

Izvor: Politika, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjeftiniji odmor u Bugarskoj

U istraživanju "Tomasa Kuka" među "top deset" su još Tunis, Španija, Turska, Grčka i Hrvatska

Bugarska je već treću godinu zaredom najjeftinije evropsko turističko odredište – s prosečnom cenom obroka koja staje deset britanskih funti, ili 1.200 dinara. U tradicionalnom istraživanju najstarije svetske turističke agencije "Tomas Kuk", osnovane pre više od 160 godina, za cenovno najpovoljnije odredište na svetu proglašena je indijska Goa, nekadašnji raj za hipike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde jedan obrok staje samo 3,25 funti.

Ove godine, prema izjavama vlasnika turističkih agencija, Bugarska na srpskom tržištu beleži pad rezervacija, zbog uvođenja viznog režima. Na obalama Crnog mora ovih dana, u špicu sezone, desetodnevni boravak u hotelu sa dve zvezdice na bazi noćenja sa doručkom staje 220 evra, dok je u hotelima sa četiri zvezdice na bazi polupansiona od 400 do 420 evra. U ovu cenu uključen je i autobuski prevoz.

Za naše turiste posebno je značajan podatak da su u programima agencija sve destinacije koje su se našle i na "listi jeftinoće" agencije "Tomas Kuk". Tako je na drugom mestu za 2007. godinu Majorka, dok je tek na devetoj poziciji kopneni deo Španije, kao i Menorka. Interesantno je da su "kopnena Španija" i Menorka "poskupele" za godinu dana i pale sa drugog odnosno petog mesta.

Na cenovnoj listi "Tomasa Kuka" najveći pad za protekle tri godine beleži Turska, koja je 2005. bila na trećem mestu, godinu dana kasnije pala je za jedno mesto, da bi ove godine bila tek na desetoj poziciji. Koliko je skuplji odmor u Turskoj ove sezone najbolje znaju srpski turisti kojima je proteklih godina ta zemlja bila jedna od tri najomiljenije destinacije.

Po odnosu cena – kvalitet, odnosno da za uloženi novac dobijete zaista ono što ste očekivali, na našem tržištu je godinama poznat Tunis, koji se ovog leta našao na vrlo visokom trećem mestu liste "Tomasa Kuka".

Interesantno je da se u ponudi domaćih agencija ovog leta našao i Maroko, koji je prvi put posle dugo vremena dospeo i na listu najjeftinijih destinacija, sa plasmanom na peto mesto. Šestu poziciju ima Kuba, koju i ovog leta posećuju naši turisti, dok je na sedmom mestu Hrvatska – turistička destinacija koja iz godine u godinu gubi pozicije. Pre tri godine Hrvatska je po jeftinoći bila odmah iza Bugarske, 2006. zauzima šestu poziciju, a ove godine je pala za još jedno mesto.

Na listi mnogih srpskih agencija glavni favorit ove godine je Grčka, koja je posle višegodišnjeg zatišja beležila odličnu prodaju aranžmana. Tako nisu mislili istraživači "Tomasa Kuka", kojima je ova zemlja skuplja i od tradicionalno jeftinih zemalja poput Tunisa.

Grčka je pre tri godine bila na sedmom mestu, prošlog leta na devetom, da bi i ove sezone zadržala istu poziciju. Razliku između britanskog istraživanja i velikog interesovanja srpskih turista treba tražiti u činjenici da naši turisti u najvećem broju traže odmor u severnom delu Grčke, koji po tradiciji ima i najniže cene za odmor.

Darko Knežević

[objavljeno: 04.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.