Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja ponuda na proveri

Najbolja ponuda na proveri

Na tenderu za Rafineriju nafte Beograd (RNB) najbolju ponudu dostavila je grčka kompanija 'Neokimiki', koja za 70 odsto kapitala ove firme nudi 16,38 miliona evra i 15 miliona evra za investicije. Tenderska komisija, međutim, još nije proglasila pobednika, a kako 'Blic' saznaje, razlog je papir iz Ministarstva finansija koji grčku kompaniju sumnjiči za pranje novca.

Tim povodom ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstva finansija Milan Parivodić dobio je protestna pisma ministra inostranih poslova Grčke i ambasadora ove zemlje u Beogradu. Kompanija 'Neokimiki' je ozbiljna i renomirana firma, čija vrednost na Atinskoj berzi prevazilazi milijardu evra, i gotovo je neverovatno da se protiv nje pojave optužbe za pranje novca.

Izvor 'Blica' blizak Vladi Srbije kaže da je ovaj čudni slučaj vezan za skoru promenu vlasti i borbu koja se tim povodom vodi za osvajanje budućih interesnih sfera. Posebno je zanimljivo što ponuda 'Neokimikija' za kruševački FAM (bili su drugoplasirani) nije bila problematična, dok se u slučaju ponude za Rafineriju Beograd, gde su Grci najbolji, odjednom pojavljuje sporni papir o navodnom pranju novca, objašnjava naš izvor.

Inače, za kupovinu beogradskog proizvođača maziva ponude su dostavile i dve bugarske firme - 'Evropetroleum', koji je ponudio 13,23 miliona evra i 15,38 miliona evra investicija, i kompanija 'Prista oil', čija ponuda iznosi 11,52 miliona evra i 4,62 miliona evra investicija. Izvor 'Blica' tvrdi da predstavnici ovih bugarskih kompanija imaju jako uporište u Ministarstvu privrede (kod nekih savetnika ministra Bubala), ali i u samoj Agenciji za privatizaciju. Da li je to tačno i da zašto se odugovlači sa proglašenjem pobednika na tenderu za Rafineriju Beograd, pitanja su na koja nismo uspeli da dobijemo odgovore ni u Vladi ni u Agenciji za privatizaciju.

B. K. Rok za tender 3. januar

Sindikat Rafinerije nafte Beograd optužuje Vladu Srbije za opstrukciju tendera zbog nečijih privatnih interesa.

- Zbog nečijeg privatnog interesa če se promeniti redosled ponuđača ili, što je još verovatnije, ide se na to da tender bude poništen, budući da zakonski rok za utvrđivanje rang-liste ponuđača ističe 3. januara - kaže Zoran Kovačević, predsednik Sindikata Rafinerije nafte Beograd i član tenderske komisije.

- Naša namera sigurno nije da tender propadne. To je sve što mogu da kažem u ovom trenutku - kaže Rade Šević, direktor sektora za odnose s javnošću u Agenciji za privatizaciju.

K. P.



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.