Izvor: Blic, 29.Sep.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatiji Kinez: Očekujem NAJGORU ekonomsku krizu u istoriji

Kineski milijarder Vang Đianlin upozorio je da se Kina suočava sa potencijalno ogromnom ekonomskom krizom na polju nekretnina, većom čak i od američke koja je izazvala svetsku krizu 2008. Vlasnik "Dalian Vanda Grupe", koji je napravio bogatstvo na nekretninama, rekao je za Si-En-En da je tržište nekretnina u Kini "pregrejano" i da predstavlja "najveći mehur >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u istoriji".

"Mehur" je u Kini osetjliva reč, nakon što je prošle godine došlo do spektakularnog rasta, a onda i dramatičnog pada berze, kada su milioni malih investitora ostali bez svoje ušteđevine. Sada bi mogli da se suoče sa sličnim scenarijom u sektoru nekretnina.

Problem je, kako kaže Vang, u tome što vrtoglavo rastu cene nekretnina u velikim insudstrijskim centrima kao što je Šangaj, a dramatično padaju u manjim gradovima. Dug u ovom sektoru se meri bilionima dolara - tačnije, 3,6 biliona dolara na kraju juna.

Nedavno je vlada pokušala da "ohladi" tržište u velikim gradovima restrikcijama prodaje nekretnina, kao i kaznama za agente koji dižu cene. Ipak, te mere nisu postigle željeni efekat, jer je prodaja nekretnina u avgustu porasla za 31.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vang je rekao da ne vidi dobro rešenje za ogromnu razliku u cenama.

"Problem s ekonomijom je što nije stigla do svog dna. Ako prebrzo smanjimo nivo zaduživanja, ekonomija će još više patiti. Zato moramo da sačekamo da ona pokaže znake oporavka, pa ćemo postepeno da smanjujemo dugove", rekao je tajkun čija industrija nekretnina i zabave vredi 44 milijarde dolara, i za koga Forbs i Hurun riport kažu da je najbogatiji čovek u Kini.

Počeo je gradnjom velikih tržnih centara i poslovnih blokova u Kini, da bi polako počeo da izvlači novac iz nekretnina, a sada je u pohodu na Holivud. U januaru je kupio veliki holivudski studio Ledženderi entertejnment, gde su snimani "Godzila" i "Park iz doba jure", ali njegova prava namera je da kupi "veliku šestorku" filmskih studija: 20 Sečeri Foks, Kolumbiju, Paramaunt, Juniverzal pikčers, Vorner i Dizni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SLEDI NAJGORA EKONOMSKA KRIZA U ISTORIJI: Biće gore nego 2008, “mehur” samo što nije pukao

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2016

Kineski milijarder Vang Đianlin upozorio je da se Kina suočava sa potencijalno ogromnom ekonomskom krizom na polju nekretnina, većom čak i od američke koja je izazvala svetsku krizu 2008. godine. Vlasnik "Dalian Vanda Grupe", koji je napravio bogatstvo na nekretninama, rekao je za CNN da je tržište...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.