Najavljena nova poskupljenja mesa

Izvor: B92, 06.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljena nova poskupljenja mesa

Dalji rast cena mesa

Beograd -- Posle poskupljenja svinjskog mesa i za 10 odsto, proizvođači očekuju dalji rast cena jer je ponuda mala. Samo junetina miruje.

Osim male ponude, na povećanje cene mesa utiče i porast cena stočne hrane. Zato će mesari iz Srbije u sredu održati sastanak na kome će odlučiti o tome koliko će meso poskupeti. Poljoprivrednici očekuju da će svinje dostići cenu do 150 dinara za kilogram ako cena kukuruza i dalje bude rasla. Proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesa procenjuju da će na jesen meso poskupeti za još 10 do 20 odsto.

Poskupljenje mesa mogla bi da predupredi ili bar smanji država ukoliko bi na tržište iznela 10.000 svinja koje je otkupila i stavila u robne rezerve u februaru ove godine.

Tada je pod pritiskom višednevnih blokada stočara, nezadovoljnih niskom otkupnom cenom, država otkupila svinje po 75 dinara za kilogram. Stočari kažu da država tim robnim rezervama neće moći da utiče na cene mesa.

"Mi smo, kada je bila kriza, predlagali vladi da otkupi 100 hiljada tovljenika i to po ceni od jedan evro po kilogramu. Vlada se opredelila da otkupi 10.000, dakle to je minorna količina tovljenika sa kojom ona ne može da smiri na tržištu cene u stočarstvu. Očito da je vlada napravila tada grešku", kaže Dušan Tadić, uzgajivač svinja.

Osim cena svinjskog mesa i cena piletine skočila je za oko sedam odsto. Stočari kažu da jedino junetina za sada neće poskupeti jer je potražnja za tim mesom izuzetno mala u odnosu na ponudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.