Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava štrajka taksista

Beograd -- Predstavnici taksi udruženja u Srbiji najavljuju da će ako Vlada ne odgovori na njihove zahteve do 12. aprila stupiti u generalni štrajk.

Član štrajkačkog odbora, Milivoje Armuš, kaže da će taksisti 14. aprila blokirati glavne raskrsnice i magistrale u Beogradu i gradovima Srbije i na njima ostati sve dok ne dobiju odgovor Vlade Srbije.

"Zahtevi su sledeći: omogućavanje lokalnoj samoupravi da uređuje rad taksi autoprevozničke službe na svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritoriji, uključujući i određivanje broja taksi vozila; zatim, omogućavanje lokalnoj samoupravi da može da uređuje jedinstvenu cenu taksi usluga; uklanjanje nelegalnih taksi prevoznika, autoprevoznika i kamiondžija sa ulica naših garadova; uvoz vozila do šest godina starosti bez carine i PDV-a; jasno definisane iznose poreza i doprinosa za taksiste i autoprevoznike za 2005; šesti zahtev je eliminisanje iz postojećeg zakona onih delova koji služe jedino za manipulaciju i represiju", kaže Armuš.

Aleksandar Bjelić, član štrajkačkog odbora najavljuje planirane blokade: "Prva dva dana, četvrtak i petak, u potpunosti će Srbija biti blokirana. Najverovatnije ćemo nastaviti posle toga od ponedeljka do kraja pregovora sa Vladom i resornim ministarstvima".

Međutim, Zakonodavni odbor Skupštine Srbije ranije je naveo da bi trebalo proveriti ustavnost zahteva za ograničavanje broja taksista, jer bi time moglo biti povređeno Ustavom garantovano pravo na rad: "Mi moramo da budemo svi svesni - vreme socijalizma i komunizma je odavno prošlo. Svi imaju pravo da rade, ali to ne znači da vam neko garantuer da vi možete da objavljate neku delatnost koja podpada pod uređivačku delatnost", kaže Bjelić.

Taksisti ističu da će, ako do 12. aprila dogovor ne bude postignut i blokada otpočne, premijer Vojislav Koštunica "i njegova svita" morati da dođu na razgovor kod predstavnika štrajkača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.