Nagrada za hrabrost

Izvor: Politika, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za hrabrost

"Ja sam na čelu banke kao dirigent, a ako nema dobrog orkestra, neće biti ni dobre muzike", kaže predsednik IO Rajfajzen banke

Oliver Regl lentu "bankara godine" ne smatra samo svojom titulom već titulom celog "tima". "Ja sam na čelu banke kao dirigent. A ako nema dobrog orkestra, neće biti ni dobre muzike i obrnuto", kaže na tečnom srpskom i dodaje da je to nagrada njegovoj banci koju od međunarodnih časopisa već pet godina dobija kao – najbolja.
Kada je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beograd 2001. godine mnoge strane banke nisu ni pomišljale na poslovanje u našoj zemlji. Zato bi se moglo reći da je priznanje magazina "Ekonomist" "Naj bankar" predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke dobio ne samo za najbolje poslovne rezultate u protekloj godini, etično poslovanje, odnos prema konkurenciji i klijentima i imidž lidera u bankarstvu već i za ukupno dosadašnje poslovanje banke. Ali – i za hrabrost.

U Srbiji je bio član menadžerskog tima od samog početka. Prve ljude je zaposlio. Čak je sam našao lokaciju za prvu poslovnicu. Zbog toga je veoma vezan za Rajfajzen banku u Beogradu. Zato ima dosta razloga da produži ugovor koji traje do 2010. Koliko se ovaj Austrijanac ovde odomaćio potvrđuje i to što kada govori o Srbiji koristi prvo lice množine.

"Veliki potencijal Srbije i sama lokacija, u srcu Balkana, još nije iskorišćen. Napravljen je ogroman korak, ali ponekad i unazad. Važno je, pre svega, da postoji jasan cilj. Mađarska i Češka su prolazile kroz reformu 16 godina, a mi samo šest", uverava svedok promena u Srbiji koji je uvršćen i među najuticajnije strance.

Imao je, kaže, puno prijatnih, ali i neprijatnih iznenađenja. Lepih trenutaka je bilo, ipak, više. Da nije tako, ne bi ovde bio već šest godina. U Srbiji mu se sve sviđa, ne samo Beograd i Zlatibor već i druga mesta. Posle svih godina, o Srbiji ima slično mišljenje. Uglavnom pozitivno. Strani investitori sa kojima je u kontaktu – takođe.

Od kada je u prestonici najviše vremena provodi u banci. Svaki šef mora da pruži više od zaposlenih. Kako kaže, na taj način daje primer. "Ako hoću da trčim u poslu, moraju da trče i zaposleni".

To bi mogao da bude donekle i odgovor na pitanje šta je najvažnije da bi se postao uspešan bankar. Skromno odgovara – dosta napora, ljubav i velika posvećenost poslu. Važna je, dodaje, i disciplina, smisao za organizovanost, umeće da se motivišu zaposleni. Sada kada je u banci u Srbiji 1.700 zaposlenih valja promišljeno svakog postaviti na mesto sa kojeg će moći da pokaže sposobnosti.

Odnos prema klijentima se, dodaje, posebno mora negovati na duge staze. Nikako na brzinu. Rajfajzen je na neki način sinonim za poverenje, kako ističe, po svim analizama. Za bankarsko poslovanje je, inače, važno ko stoji iza banke, ko su vlasnici, menadžeri i zaposleni. "Zato smo veoma strogi pri izboru zaposlenih, da imamo dobar tim ljudi koji su fleksibilni, inventivni, konstruktivni. Jednom rečju, da budu – partneri sa klijentima. Jer, uz novčani kapital, važan je i ljudski, a Srbija ga ima", zaključuje četrdesetdvogodišnji bankar, koji se posle godina posvećenih poslu sprema da uplovi u "mirnu luku" sa izabranicom iz sveta finansija srpsko-francuskog porekla.

-----------------------------------------------------------

Obećanja i stvarnost

– Čućemo još mnoga obećanja do izbora. Ali, nova vlada će morati veoma pažljivo da razmisli o tome šta sebi može da priušti, a šta ne. Svima je jasno da centralna banka mora nekad da preduzima nepopularne mere da bi držala pod kontrolom inflaciju. Sama privatizacija ne donosi nove poslove. Zato su veoma važne direktne strane investicija koje će povećati zaposlenost – kaže Regl.

-----------------------------------------------------------

Bankarski putevi

Sa bogatim bankarskim iskustvom u zemljama u tranziciji, Regl je na čelu Rajfajzen banke od novembra prošle godine. Od 2002. do 2005. bio je zamenik predsednika, a od januara 2001. član Izvršnog odbora. U Rajfajzen grupi zaposlen je od 1991. Pre toga, od 1998. do kraja 2000. radio je u "Netvork benks menadžmentu" iz Beča kao viši menadžer i član Nadzornog odbora banaka RZB u Bugarskoj i Ukrajini, a od 1996. do 1998. bio je direktor Sektora za poslove s privredom Rajfajzen banke u Moskvi. Godinu i po pre toga bio je direktor moskovskog predstavništva RZB. Od 1991. do 1994. u Beču je bio viši regionalni menadžer za nova tržišta (ZND, Južna Amerika, Srednji Istok i Afrika), a tokom 1990. u OEVAG-u kao analitičar. Regl je magistrirao ekonomiju u Beču i specijalizirao na Ilinoisu, SAD.

Biserka Dumić

[objavljeno: 04.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.