Naftni gigant beleži pad od skoro 40 odsto

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 12:00

Naftni gigant beleži pad od skoro 40 odsto

Saudijski naftni gigant Aramko saopštio je da je njegov profit u drugom kvartalu međugodišnje pao za 38 odsto – na 27,36 milijardi evra.

Tržišta su očekivala još skromniji profit od 27,12 milijardi evra.

"Ovo je i dalje dobar finansijski rezultat. On nije tako fascinantan kao rezultati koje smo videli prošle godine, to je tačno, ali je u skladu sa opštim trendom u industriji", rekla je šefica istraživačke kompanije Krajstol enerdži, Kerol Nakle, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CNBC.

U istom kvartalu prošle godine profit Aramka je iznosio 44,05 milijardi evra.

Britanski naftni gigant Britiš petroleum (BP) je prošle nedelje saopštio da je njegov profit u drugom kvartalu pao za skoro 70 odsto međugodišnje, a značajan pad zarade su zabeležili i Ekson mobajl, Šel i Total eneržis, pre svega zbog niže cene nafte na svetskim tržištima.

Saudijska Arabija je nedavno najavila da će, nakon jula i avgusta, i u septembru nastaviti smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno, a Nakle smatra da će to svakako uticati na cene.

Goldman Saks prognozira da će cene nafte brent preći 86 dolara po barelu do decembra i 93 dolara po barelu sledeće godine, zbog smanjene proizvodnje i visoke tražnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.