Naftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara

Izvor: Capital.ba, 10.Mar.2024, 14:22

Naftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara

RIJAD – Saudijski naftni gigant Aramko (Aramco) javio je danas da je ostvario dobit od 121 milijardu dolara prošle godine, što je umanjenje u odnosu na rekord ostvaren 2022. zbog nižih cijena energenata. FOTO: Saudi Aramco Aramko je to objavio u prijavi na berzi Tadavul u Rijadu. Kompanija je 2022. godine prijavila dobit od 161 milijarde dolara, što je vjerovatno najveća dobit bilo koje kompanije na berzi. „Smanjenje (dobiti) uglavnom odražava uticaj nižih cijena nafte i manjeg prodatog >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << obima i slabljenje margina za preradu i hemikalije“, saopštila je kompanija i najavila razgovor sa novinarima o svojim rezultatima za sutra. Zbog ogromnih naftnih resursa koji se nalaze blizu površine njene pustinjske oblasti Saudijska Arabija je najjeftinije mjesto na svijetu za proizvodnju nafte. Prestolonasljednik hoće da iskoristi naftno bogatstvo da diverzifikuje privredu zemlje, preusmjeri kraljevinu sa prodaje nafte uvodeći razne druge projekte kao što je planirani futuristički grad od 500 milijardi dolara, zvan Neon. S druge strane, aktivisti kritikuju dobit zbog svjetske zabrinutosti vezane za upotrebu fosilnih goriva koji ubrzavaju klimatske promjene. Чланак Naftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Naftni div posrnuo

Izvor: B92, 10.Mar.2024

Državni naftni div Saudijske Arabije Aramco saopštio je o padu dobiti od 25% na 121,3 milijarde dolara u 2023., u odnosu na 161,1 milijardu dolara u 2022..."Međugodišnji pad može se pripisati nižim cenama sirove nafte i prodanim količinama, kao i smanjenim maržama rafiniranja i hemikalija, delimično...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.