Naftna industrija Srbije zakoračila na tržište BiH

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna industrija Srbije zakoračila na tržište BiH

07.12.2012. -

Pre nekoliko dana je Naftna industrija Srbije proširila svoje poslovanje na tržište Bosne i Hercegovine, tako što je kupila svih 100 procenata vlasništva nad mrežom pumpi za točenje goriva kompanije OMV. To je nastavak ostvarenja plana poslovanja ove kompanije, u kome se navodi da će značajan deo budućih investicija biti usmeren na projekte razvoja maloprodajne mreže.

Naime, radi se o tome da je NIS zvanično potpisao ugovor po kome preuzima jednu od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << najjačih mreža benzinskih stanica na tržištu BiH, koja se sastoji od 28 pumpi i ima tržišni udeo od 8 procenata. OMV na tom tržištu posluje još od 2001. godine, a prošle godine je najavio svoje povlačenje zbog teškoća u snabdevanju, kao i zbog toga što ima nameru da se u budućnosti okrene od prerade i trgovine, prema istraživanju nafte.

U svakom slučaju, NIS sa ovom kupovinom ostvaruje svoju strategiju regionalnog razvoja, u kojoj se ističe da je jedan od prioriteta Naftne industrije Srbije širenje maloprodajne mreže na Balkanu. Podsetimo da poslovni plan NIS-a za 2013. godinu predviđa da ta kompanija do kraja sledeće godine ima najmanje 100 benzinskih stanica u BiH, Bugarskoj i Rumuniji. To je posebno važno zbog toga što će kroz mrežu tih pumpi u susednim zemljama biti obezbeđena prodaja visoko kvalitetnog goriva evro kvaliteta, koje se odnedavno proizvodi u modernizovanoj rafineriji nafte Pančevo. Takođe, očekuje se da će ova kupovina po prvi put omogućiti Naftnoj industriji Srbije da zauzme mesto među prve tri najveće maloprodajne mreže na tržištu izvan Srbije.

U NIS-u je saopšteno da u skladu sa dogovorom ne žele otkriti cenu transakcije, a takođe niti u OMV-u nisu hteli da objave cenu koja je postignuta za ovu akviziciju, međutim još ranije su se mogle čuti neke procene koje govore da mreža pumpi OMV-a u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj vredi oko 200 miliona evra, pa je opravdana pretpostavka da se i stvarna vrednost pomenutog ugovora kreće približno u tim okvirima.

Inače, širenje Naftne industrije Srbije na okolna tržišta je logičan poslovni potez, zato što rekonstruisana Rafinerija u Pančevu sada ima znatno veći kapacitet od tržišnih potreba Srbije, pa je stoga njena poslovna rentabilnost uslovljena proširenjem tržišta.

Stručnjaci iz oblasti naftnog biznisa u Republici Srpskoj su izrazili mišljenje da će kupovinom pumpi austrijske kompanije OMV od strane ruske kompanije „Gaspromnjeft“, koja je većinski vlasnik NIS-a, doprineti smanjenju cena nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj, jer očekuju da će novi vlasnik nastupiti na tržištu sa osetno nižim cenama, koje će u većoj meri odgovorati potrošačima nego što je to bio slučaj sa dosadašnjim cenama.

Takođe, i iz ostalih delova Bosne i Hercegovine su se mogle čuti ocene da zainteresovanost takve velike naftne kompanije, poput „Gaspromnjefta“, za kupovinu pumpi OMV-a, budi nadu da bi moglo doći do stabilizacije i unapređenja privrednih kretanja u BiH, a naročito naftnog sektora. A tamošnji distributeri nafte su u svoje ime saopštili i da taj potez ruske naftne kompanije pokazuje da je tržište Bosne i Hercegovine još uvek značajno za strane investitore.

Sa ovom kupovinom tridesetak pumpi OMV-a u Bosni i Hercegovini, stvorile su se pretpostavke da se uveća godišnji profit NIS-a, a samim tim i njegov doprinos u državnu kasu Srbije, s obzirom da je Naftna industrija Srbije i do sada bila najveći pojedinačni punilac srpskog budžeta.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.