Izvor: B92, 25.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftaši opet nezadovoljni

Beograd -- Privatni naftaši najavljuju da će od Vlade tražiti odobrenje povećanja trgovinske marže.

Cene derivata na privatnim i državnim pumpama sada su izjednačene, ali su privatnici i dalje nezadovoljni. Iako ne očekuju da će im zahtev biti odobren, privatnici su ministru finansija Mlađanu Dinkiću predložili dve mogućnosti, kaže za B92 predsednik Skupštine akcionara "Nafta a.d" Nebojša Atanacković.

"Ako se zaista poseže za cenom derivata kao nekom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << socijalnom kategorijom, onda možda Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, može da smanji zahvatanja kroz poreze i akcize. Ako se već želi da Naftna industrija Srbije' bude do kraja raubovana, nije važno što će NIS otići u gubitke, a ovim potezima sigurno ide u gubitke, onda možda može da se natera u još malo gubitaka, pa da se smanji cena prerade sirove nafte. S jedne strane imamo situaciju da se uvoz apsolutno ne isplati i da niko neće da uvozi, a niko ne može naterati privatnu firmu da sledećeg meseca svesno napravi gubitak od nekoliko miliona za račun toga što je Vlada ili Ministarstvo finansija reklo da cena mora da bude ova i da ne može da bude veća", kaže Atanacković.

Na pitanje hoće li ponovo veštački izazvati krizu, Atanacković je podsetio da privatnici podmiruju preko 50 odsto tržišta naftnih derivata i da je moguće da će snabdevanje tržišta energentima ponovo pasti na teret NIS. U "Nafti a.d" kažu da će, ukoliko im Vlada ne dozvoli povećanje marže, ponovo blokirati rafinerije NIS u Pančevu i Novom Sadu.

Mlađan Dinkić, međutim, kaže da povećanja marži neće biti. "Mislim da je Vlada, u prvih nekoliko meseci, bila isuviše popustljiva prema raznim grupama. Neće biti popuštanja ni prema jednoj grupi, pa ni prema grupi privatnih naftaša. Nadamo se da će cene na svetskom tržištu nastaviti da padaju, kao što su krenule početkom ove nedelje, a ja očekujem da i privatni naftaši, i uz postojeće marže, kroz promet mogu da ostvare odgovarajuću zaradu, što veći promet uz postojeće marže, veća zarada. U prethodnom periodu, mnogi privatni naftaši su navikli da imaju ogromne zarade. Sada im ne odgovara ni uvođenje fiskalnih kasa, kada ljudi koji kupe benzin moraju da dobiju račun, da se to evidentira, a da ne ide u džep pumpadžiji", kaže Dinkić.

Posle serije rekorda u ovom mesecu, cena nafte koju proizvode članice OPEK opala je na 42,27 dolara za barel. Portparol OPEK Abdul Rahmad Alkiraigi za B92 objašnjava šta je uticalo na pad cene nafte. "Ponovno uspostavljanje proizvodnje nafte na iračkom naftovodu 'Kirkuk' glavni je razlog zbog kog su cene počele da padaju. Oni sada proizvode oko 450.000 barela dnevno. Osim toga, ruski 'Jukos' najavljuje da će ta kompanija ponovo uspostaviti proizvodnju, pa će i to dobrim delom smanjiti pritisak na cenu nafte", kaže Alkiraigi. Očekuje se da će "Jukos" obnoviti proizvodnju pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao predsedniku SAD Džordžu Bušu da će Rusija povećati isporuke nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.