Nafta spala ispod 135 dolara

Izvor: B92, 17.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta "spala" ispod 135 dolara

Njujork -- Posle jučerašnje rekordnog rasta na skoro 140 dolara za barel, cena sirove nafte je danas na berzi u Njujorku osetno pojeftinila.

Kolebanje cene nafte uoči letnje sezone, perioda najveće tražnje za crnim zlatom

Cena američke lake nafte danas u Njujorku je za julski termin isporuke iznosila 134,38 dolara po barelu, što je osetno ispod jučerašnjeg rekordnog nivoa od 139,89 dolara za barel.

Kratkotrajni i nagli rast cene nafte u ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzanski stručnjaci objašnjavaju padom vrednosti dolara, koji služi kao obračunska valuta za sve naftne transakcije, u odnosu na druge jake novčane jedinice.

Tržišni eksperti podsećaju da je nafta 6. juna prvi put premašila nivo od 139 dolara po barelu, ali se nakon toga "povukla" i kotirala je, uglavnom, u rasponu od 134 do 135 dolara za barel.

Jučerašnje naglo poskupljenje nafte delom je i posledica većih kupovina tog energenta, radi uvećanja zaliha, a uoči početka letanje sezone u SAD, kada je tražnja benzina i ostalih naftnih derivata najveća, ističe se u izveštaju agencije Blumberg.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.