Nafta skuplja, zabrinutost zbog visokih zaliha

Izvor: Kamatica.com, 17.Jul.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta skuplja, zabrinutost zbog visokih zaliha

Cene nafte su danas porasle, ali je taj rast bio ograničen u svetlu zabrinutosti zbog visokog nivoa globalnih zaliha nafte i jačanja dolara.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi pet centi na 50,96 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 16 centi na 57,08 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su ove nedelje mahom bile u padu, nakon što su, posle višegodišnjih pregovora, Iran >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << i šest svetskih sila postigli istorijski dogovor o nuklearnom programu koji predvidja da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija zapada, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Trgovci naftom strahovali su da će, u svetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti ionako prezasićeno tržište, ali analitičari navode da se nafta iz Irana neće vratiti na globalno tržište pre iduće godine dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne potvrdi da je Teheran preduzeo korake za ograničavanje nuklearnog programa.

Američka agencija za informisanje o energetici je ove nedelje saopštila da su zalihe nafte u najvećem skladištu u SAD, u Kušingu, Oklahoma, ponovo porasle u nedelji zaključno sa 10. julom.

Nastavak na Kamatica.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.