Nafta pojeftinila u očekivanju izveštaja o zalihama

Izvor: Kamatica.com, 02.Sep.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pojeftinila u očekivanju izveštaja o zalihama

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale, jer trgovci još prilagođavaju svoje pozicije slabim podacima o prerađivačkoj aktivnosti u SAD i Kini, a na obaranje cena "crnog zlata" uticala su i očekivanja izveštaja o američkim zalihama, kažu analitičari. 

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,14 dolara, na 44,27 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 91 cent, na 48,65 dolara, prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com <<
Cena WTI je juče pala 3,79 dolara, a "brenta" za 4,59 dolara, nakon što su Kina i SAD, dva najveća svetska potrošača nafte, registrovale loše podatke o fabričkoj aktivnosti.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine pao je u avgustu na trogodišnji minimum od 49,7 poena sa julskih 50 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na usporavanje prerađivačke aktivnosti.

Sa druge strane, prerađivačka aktivnost u SAD je u avgustu oslabila na 51,1 poen, najniži nivo u ovoj godini, sa 52,7 poena iz jula.

Trgovci očekuju da će nastupiti dodatni pad cena nafte nakon današnjeg objavljivanja izveštaja o zalihama tog energenta u SAD.

Kako javlja njujorška agencija "Blumberg", analitičari prognoziraju skok zaliha od 900.000 barela, a rast zaliha je obično signal slabije tražnje.

Nastavak na Kamatica.com...






Povezane vesti

Zašto SAD gomila ovoliko nafte?

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 09:54

Cene nafte su pale u Aziji, posle mešovitog izveštaja iz SAD koji je ukazao na povećanje rezervi, ali i na pad proizvodnje "crnog zlata"...Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 45 centi, na 45,8 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 38 centi, na 50,12 dolara,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.