Nafta najskuplja od oktobra 2008. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta najskuplja od oktobra 2008. godine

NJUJORK - Barel sirove nafte danas je na berzi u Njujorku vredeo više od 79 dolara, što je najviši nivo od oktobra prošle godine, ali je cena osnovne energetske sirovine na istoj berzi kasnije bila nešto niža, jer investitori očekuju objavljivanje novih podataka o poslovanju trgovinskih kompanija u trećem kvartalu koji treba da pokažu da li se uvećava potrošačko povrenje u SAD.

Sirova nafta za orijentacionu isporuku u novembru je tokom popodnevnog poslovanja na berzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Njujorku kotirala 78,50 dolara po barelu, nakon što je prethodno "odskočila" na 79,05 dolara za barel. Taj termin je na zaključenju poslovanja u petak "ojačao" 95 centi, na 78,53 dolara za barel.

U Londonu je nafta marke "brent" za isporuku u decembru pojeftinila sedam centi, na 76,92 dolara po barelu, prenele su agencije.

Cene sirove nafte su prošle sedmice izašle iz petomesečnog okvira ugovaranja između 65 i 75 dolara pod uticajem slabljenja dolara i očekivanja konačnog oporavka tražnje te sirovine zahvaljujući prognozama rasta globalne privrede u idućoj godini, s obzirom da rast ekonomije podstiče tražnju energeneta.

Analitičari, međutim, ostaju uzdržani oko procene daljeg kretanja naftnih kotacija uprkos činjenici da su cene te energetske sirovine već oko nedelju dana u naprekidnom porastu.

"Spektakularnom jačanju je u najvećoj meri doprineo finansijski i tržišni optimizam, a ne fundamentalni činioci. Ne vidimo nijedan razlog zašto cene ne bi trebalo da se vrate u okvir od 65 do 75 dolara za barel", kažu analitičari kompanije "JBC Enerdži" u Beču.

Oni su, kao neke od nepovoljnih, osnovnih, elemenata na tržištu nafte naveli znatne viškove proizvodnih kapaciteta u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), niske margine profita u rafinerijama, velike zalihe naftnih derivata, kao što su dizel i lož ulje, a takođe i slabu tražnju u industrijalizovanim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.