Nafta ispod 81 dolara

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta ispod 81 dolara

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na ispod 81 dolara za barel zbog jačanja dolara i zabrinutosti investitora da nedavni rast cene "tečnog zlata" nije opravdan odgovarajućom tražnjom tog energenta u SAD.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 56 centi, na 80,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 48 centi, na 78,91 dolar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za barel, prenela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina je od početka februara do danas poskupela sa 69 dolara za barel, zahvaljujući očekivanjima da će oporavak američke privrede rezultirati rastom potrošnje nafte. Ipak, primetnijeg povećanja tražnje nije bilo, pa se cena nafte tokom proteklih sedam dana kreće na nešto iznad 80 dolara za barel.

"Tražnja nafte u SAD je razočaravajuća. Dok ne vidimo pad nezaposlenosti i povećanje potrošačkog poverenja, ostaćemo na oprezu od mogućeg novog talasa recesije", izjavio je američki analitičar sektora energetike Stiven Šork.

Investitori iščekuju ovonedeljni sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed) kako bi uočili znakove početka povećanja rekordno niskih kamatnih stopa.

"Od Fed-a se na predstojećem sastanku ne očekuje promena kamate, ali se polako približavamo vremenu kad bi ta Uprava mogla da počne da marginalno povećava stope", izjavio je analitičar švajcarske konsultantske firme "Petromatriks" Olivije Žakob.

Na današnje pojeftinjenje "tečnog zlata" je uticalo i manje jačanje dolara, što taj energent čini skupljim za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte će 17. marta u Beču održati sastanak, ali analitičari očekuju da tom prilikom neće biti donesena odluka o promeni proizvodne kvote.

"Budući da je cena sirove nafte relativno visoka, bez obzira na to što članice OPEK-a odstupaju od važećih proizvodnih kvota, ne očekujemo veće promene proizvodnje ni budućih planova tog kartela", rekao je analitičar njujorške firme "MF Global", Edvard Mejer.

Iranski ministar energetike Masud Mirkazemi je danas izjavio da bi OPEK trebalo da se drži postojeće kvote. "Iran ne planira povećanje proizvodnje, a ni OPEK ne bi trebalo da je menja. Očekujemo da će se ove godine prosečna cena nafte kretati oko 80 dolara za barel."

Uprkos proizvodnji iznad kvote, OPEK je u prva dva meseca ostvario povećanje broja bušotina nafte i gasa od 8,4 odsto, što je najveći dvomesečni rast u poslednje dve i po godine, pokazali su najnoviji podaci.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.