Nafta ispod 130 dolara za barel

Izvor: B92, 19.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta ispod 130 dolara za barel

Njujork -- Cena sirove nafte je drugi dan za redom, na zatvaranju berzi, pala ispod 130 dolara za barel.

Neizvesno da li je pad cena samo kratkotrajan

Na Njujorškoj berzi cena lake sirove nafte za avgustovsku isporuku je pala za 41 cent i iznosi 128,88 dolara za barel. S obzirom na nestabilnost tržišta, postavlja se pitanje da li je ovonedeljni trend pada cena nafte dovoljan da se objavi kraj naduvanim cenama energenata.

Stručnjaci su još neodlučni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Protekle godine više puta se dešavalo da nakon velikih padova, cena nafte ponovo krene uzlaznom putanjom. Neki medjutim ocenjuju da će cena od prošlog petka, kada se nafta prodavla za 147 dolara po barelu, dugo ostati rekordna.

Na novi rast cena mogla je da utiče i eksplozija naftovoda italijanskog "Enija" u Nigeriji izazvana diverzijom. Eksplozija je donela nagli pad u isporuci jer taj naftovod dnevno daje 47 hiljada barela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.