Nadzorni odbor Energoprojekta 8. avgusta o smeni generalnog direktora

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadzorni odbor Energoprojekta 8. avgusta o smeni generalnog direktora

Nadzorni odbor Energoprojekt holdinga trebalo bi da u utorak, 8. avgusta, odlučuje o predlogu novog većinskog vlasnika kompanije da se smeni sadašnji generalni direktor te kompanije Vladimir Milovanović, rečeno je Beti u Energoprojektu.

Većinsko vlasništvo u Energoprojekt holdingu pre nekoliko dana stekli su vlasnik kompanija Napred razvoj Dobroslav Bojović i nekoliko povezanih firmi.

Kandidat za novog generalnog direktora Energoprojekta je Stojan Čolakov, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Beti rekao da je prihvatio kandidaturu pod uslovom da "upravlja tako da ta kompanija raste i razvija se".

"S Bojovićem sam se dogovorio da Nadzorni odbor i menadžment rade svako u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je Čolakov

Čolakov je sada na funkciji savetnika generalnog direktora Milovanovića, a ceo radni vek je proveo u Energoprojektu na visokim funkcijama, a 11 godina bio je direktor Energoprojektove firme Niskogradnja.

Dodao je da o konkretnim planovima poslovanja te građevinske firme u ovom trenutku ne može da govori, ali da će, ako ga izabere Nadzorni odbor, objaviti svoj plan.

Na pitanje da li je Bojovićevu ponudu za preuzimanje većinskog udela u Energoprojektu doživeo kao neprijateljsku, kako ju je uglavnom ocenila upravljačka struktura kompanije, Čolakov je upitao "šta znači neprijateljska" i dodao da je akcije prodao nedelju dana pre zaključenja ponude.

Sadašnji generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović rekao je za Betu da neće dati ostavku već će "čekati smenu".

"Ako Nadzorni odbor bude dosledan oceni da je Bojovićeva ponuda bila neprijateljska, neće izabrati Čolakova", rekao je Milovanović.

Kako je pojasnio, ako Nadzorni odbor ne izabere Čolakova na mesto generalnog direktora, tada će Skupština akcionara birati novi Nadzorni odbor koji će razmatrati predlog za novog generalnog direktora.

"Država je kao najveći akcionar Energoprojekta mogla da me smeni do pre nekoliko dana, a sada je ta 'gumica' u rukama Nadzornog odbora", rekao je Milovanović.

Bojović je najavio da će 7. avgusta dati ponudu za preuzimanje i četiri zavisna društva Energoprojekta - Entel, Garant, Industriju i Opremu, na šta ga obavezuje zakon.

Dominantni vlasnik Energoprojekta sa udelom od 52 odsto sada je Bojović i povezane firme, a država je po visini udela na drugom mestu, jer nije prodala svoj paket akcija od 33,58 odsto.

Akcije Energoprojekt holdinga u vlasništvu malih akcionara prodate su Bojoviću i povezanim firma po ceni od 1.501 dinara po akciji, a od tada je njihova cena na Beogradskoj berzi padala i danas je bila 1.388 dinara.

Bojović je ponudu za preuzimanje akcija tog preduzeća dao u julu tek kada je Komisija za hartije od vrednosti utvrdila da je kupujući akcije kao fizičko lice zajedno sa povezanim firmama krajem januara postao vlasnik udela iznad 25 odsto, nakon čega je bio dužan da odmah da ponudu.

On to nije učinio zbog čega je HOV podnela prijavu za privredni prestup, ali mu je i pored toga odobrila ponudu, pa je kupovinom 16,63 odsto akcija postao većinski vlasnik, jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5 odsto, i povezane firme Montinvest popertis 5,17 odsto, a Jopag 5,12 odsto akcija te beogradske građevinske firme.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.