Izvor: Blic, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadzor za 'Astra banku'

Nadzor za 'Astra banku'

BEOGRAD - Od juče je u 'Astra banku' i Prvu preduzetničku banku uvedena administracija što, kako je na konferenciji za novinare objasnio Mlađan Dinkić, guverner, znači da će kontrolori NBJ u narednih šest meseci nagledati i odobravati sprovođenje najvažnijih bankarskih funkcija. Bez potpisa kontrolora u ovim bankama nijedan kredit neće biti odobren, niti će biti isplaćivani depoziti.

Pokazalo se, kako je naveo guverner NBJ, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle detaljnog uvida u papire of-šor jedinica ove banke na Kipru da je 'Astra banka' poslovala rizično jer po nekoliko godina nisu naplaćivani njeni plasmani. Iako je u bilansima 'Astra banke' vrednost gotovog novca bila 78 miliona dolara, na Kipar je bilo izmešteno 67 miliona, ali i taj novac nije bio dostupan jer je raspoređen 'povezanim licima'. Drugim rečima od 95 miliona bankarskog plasman najveći deo je prosleđen firmama iza kojih su direktno ili posredno stajali vlasnici banke, a više od 20 miliona maraka je isplaćeno na račune trojice braće Karić i korišćeno za izgradnju njihovih rezidencijalnih objekata među kojima su i vile na Dedinju. Kad se uračunaju rezerve za potencijalne gubitke, trenutni minus ove banke je 36 miliona dolara.

- Banka je dužna da u narednih šest meseci naplati svoje plasmane i unese ih u zemlju. Ukoliko to ne učini, prema njoj će biti preduzete mere u skladu sa bankarskim propisima. Verujem da će gospodin Karić uvažiti ovu opomenu, pa je moguće da mere uvođenja administracije traju i kraće nego što je predviđeno - rekao je Dinkić, dodajući da će biti podneta krivična prijava protiv službenika u 'Astra banci' koji su NBJ dostavili falsifikovane podatke.

Prva preduzetnička banka nije samo zbog pljačke od 12 miliona maraka dospela u situaciju da njeno poslovanje svakodnevno kontroliše NBJ. Dinkić naglašava da ni ta pljačka nije obavljena u jednom danu, već je deo menadžmenta sistematično potkradao akcionare. Ova banka je bila prinuđena da proda svoju zgradu za 12 miliona maraka, ali to nije dovoljno da se kompenziraju gubici. Pored 15 banaka na koje je od početka ove godine stavljen katanac juče je NBJ oduzela dozvole za rad 'Slavija banci' iz Beograda i novosadskoj Privrednoj banci, koje idu u stečaj, i 'Valjevskoj banci' nad kojom se pokreće postupak likvidacije.

Po prvi put NBJ je juče objavila rejting-listu jugoslovenskih banaka kako bi građani imali pouzdane informacije kome da povere svoj novac, a mogu da ih dobiju na vebsajtu NBJ. Nova lista će se praviti svake dve nedelje.

U kategoriji A i B gde su najbolje banke nalaze se 33 banke i među njima su one u kojima je najviša suma nove devizne štednje koja je za poslednja tri meseca prikupljena u iznosu od 70 miliona maraka, što je više nego za poslednjih pet godina.

Na listi pravljenoj na osnovu visine nove devizne štednje prvo od deset mesta pripalo je 'Vojvođanskoj banci', a zatim slede 'Komercijalna banka', 'Majkro fajnans banka', 'Raiffisen bank', 'Delta banka', 'Cepter banka', 'Sosijet ženeral bank', 'Jubanka', 'Atlas banka' i 'Poštanska štedionica'.

Zbog manjka osnivačkog kapitala osam banaka je dobilo rok od tri meseca da se dokapitalizuju, tako da u SRJ, od 84 banke, koliko je bilo na početku godine, trenutno posluju 54 pouzdane banke među kojima je pet inostranih i dve na Kosovu. Pod upravom Agencije za osiguranje depozita i sanaciju banaka dosada su bile četiri banke, a uskoro će im se pridružiti još pet. M. Vuković Ko su najzaduženiji

Govoreći o poslovanju 'Astra banke', Dinkić je naveo da se preduzeće 'Mobtel' koje je u sastavu Kompanije 'Braća Karić' zadužilo na finansijskom tržištu za 500 miliona dinara i drugo je na listi najvećih dužnika. Na prvom mestu je 'Dijamant' koji se zadužio za 700 miliona dinara.

Podatak da je 'Mobtel' kupovao vrednosne hartije sa najvišom kamatnom stopom potvrđuje da su njegovi vlasnici računali na promenu deviznog kursa i opet igrali na kartu inflacije, rekao je Dinkić, potvrđujući da devalvacije neće biti, niti će NBJ štampati novac kako bi se zadovoljili zahtevi štrajkača koji pregovaraju sa Vladom Srbije. Devizne rezerve zemlje trenutno su 1,060 milijardi dolara i odgovaraju vrednosti uvoza za tri i po meseca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.