Nacionalni tim za preporod Srbije: Kalemarstvo - zlatni rudnik Srbije

Izvor: Beta, 09.Jul.2020, 17:14

Nacionalni tim za preporod Srbije: Kalemarstvo - zlatni rudnik Srbije

Nacionalni tim za preporod sela Srbije predlažio je danas povratnicima iz inostranstva da ostanu u Srbiji i deo svog novca ulože u proizvodnju sadnog materijala, jer je to veoma isplativ posao.Kopredsednici Nacionalnog tima, ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Кrkobabić i akademik Dragan Škorić su posle konsultacije sa stručnjakom za voćarstvo Zoranom Кeserovićem ukazali da je podizanje zasada sa kvalitetnim sadnim materijalom najvažniji faktor za brže unapredjenje voćarstva i vinogradarstva. "Proizvodnja voćnog i loznog sadnog materijala je tradicionalno porodični posao, a naši kalemari, kojih najviše ima u okolini Кruševca i Trstenika su medju najboljima na svetu. Odlični uslovi za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala postoje i u Vojvodini, navodi se u saopštenju Nacionalnog tima.Prema podacima Privredne komore Srbije, registar proizvodjača, prometnika i uvoznika sadnog materijala voćaka i vinove loze Uprave za zaštitu bilja ima oko 1.000 registrovanih pravnih i fizičkih lica. Tokom 2018. godine od izvoza sadnog materijala prihod je bio 17,3 miliona dolara, a uvoz je bio u vrednosti 16,8 miliona dolara. U 2019. godine izvoz je dostigao vrednost od 27,9 miliona dolara, dok je uvoz smanjen na deset miliona dolara. Najviše sadnog materijala izvezeno je u Azerbejdžan, Moldaviju i Ukrajinu i delom u bivše republike SFRJ, a sadnica voća u ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nacionalni tim za preporod Srbije: Kalemarstvo – zlatni rudnik Srbije

Izvor: Danas, 09.Jul.2020

Nacionalni tim za preporod sela Srbije predlažio je danas povratnicima iz inostranstva da ostanu u Srbiji i deo svog novca ulože u proizvodnju sadnog materijala, jer je to veoma isplativ posao.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.