Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naći ravnotežu između rizika i koristi koje donosi genetički inženjering"

Beograd -- Posle dolaska nekadašnje direktorke Zavoda za genetičke resurse, Ivane Dulić Marković na mesto ministra poljoprivrede u novoj Vladi Srbije, u javnosti se obnovilo strahovanje da bi na domaće tržište moglo da postane preplavljeno genetski modifikovanim organizmima. Svoje zalaganje za uvoz, i domaću proizvodnju genetski modifikovane hrane, Ivana Dulić Marković u izjavi za B92 obrazlaže sledećim rečima: "Moj stav je da sam ja jako orjentisana ka novim znanjima, verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u znanje, verujem u nauku i verujem u nove tehnologije. Isto tako verujem da je genetički inženjering jedna nova tehnologija koja će služiti na dobrobit čovečanstvu".

Ivana Dulić Marković dodaje da nove tehnologije mogu da se zoluoptrebe, ali da je na državi da pronađe ravnotežu između rizika i koristi koje donosi genetski inžinjering. Stručni savetnik privredne komore Srbije Vojislav Stanković, međutim, za B92 kaže da nema razloga za upotrebom genetski modifikovanih organizama. "Za sada ne postoji potreba uvođenja genetski modifikovanih organizama u komercijalnu proizvodnju i njihovu primenu u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Genetski modifikovani organizmi ne bi značajnije popravili obim i strukturu primarne poljoprivredne proizvodnje. Ne treba izlagati rizicima domaće potrošače, jer nauka nije dala odgovore na brojne kontorvrze koje sa sobom nose genetski modifikovani organizmi", rekao je Stanković.

Ivana Dulić Marković kaže da će Ministarstvo poljoprivrede insistrirati na tome da ovakva hrana bude obeležena. "Jedan od prioriteta će biti da se donesu dobri pravilnici za obeležavanje i da svako zna da li proizvod ima poreklo od neke gentski modifikovane biljke ili enzima, da to jasno piše i da svako može da odluči da li će da koristi to, ili će da koristi organsku poljoprivredu", rekla je Ivana Dulić Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.