Izvor: RTV 5, 27.Apr.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelan dogovor, potpuna deblokada posle “dokaza”

Član delegacije nezadovoljnih paora iz Vojvodine, koja je noćas obavila razgovore u Vladi Srbije, Miroslav Ivković je danas rekao Tanjugu da će blokada puteva biti prekinuta, a traktori vraćeni kućama ili na njive, čim poljoprivrednici dobiju, u pisanoj formi, ono što je dogovoreno posle sedam i po sati pregovora u Ministarstvu poljoprivrede.

Na mestima gde su prethodna dva dana bili blokirani važniji putevi u Vojvodini i nekim delovima centralne Srbije poljoprivrednici su, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << sa svojim traktorima i drugim mašinama, parkirani pored puta i "u pripravnosti čekaju da dobiju pisanu potvrdu onoga što je dogovoreno", rekao je Ivković.

Dežurni operater u Auto-moto savezu Srbije (AMŠ) Vanja Branković je rekla Tanjugu, pozivajući se podatke Uprave saobraćajne policije, da su sve blokade puteva, koje su organizovali nezadovoljni zemljoradnici, trenutno u prekidu i saobraćaj se odvija normalno.

Branković je, međutim, upozorila da se vozačima ipak ne preproručuje da kreću u pravcu Vojvodine, ukoliko ne moraju.


Nezadovoljni paori u Vojvodini i nekim mestima centralne Srbije počeli su 25. aprila, sa oko hiljadu traktora, blokadu regionalnih puteva zahtevajući da se subvencije ratarima isplaćuju po haktaru obradive površine, a ne na osnovu ostvarenog prinosa, kao što je to predviđeno važećom uredbom vlade za ovu godinu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao noćas novinarima, posle završetka razgovora koji su u Vladi Srbije počeli sinoć oko 19 sati, a završili se danas oko dva sata i 30 minuta, da je na tom sastanku otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike.

Maksimalna isplata subvencija po hektaru neće, prema rečima Milovanovića, biti veća od 12.000 dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koja su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu.
Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire "u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i 'preskoči' određeni minimalan prag produktivnosti", precizirao je Milovanović.

On je istakao da to konkretno znači da će zemljoradnici imati samo pravo na razliku, "naravno ukoliko se o svemu postigne konačan dogovor, što podrazumeva potpunu deblokadu puteva i normalizaciju saobraćaja na svim putnim pravcima."

Prema rečima Milovanovića, usvojena rešenja neće anulirati već ostvarena primanja zemljoradnika, a na osnovu ranije usvojenih uredbi o dodeli subvencija u ovoj godini.

Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru.

Na pitanje da li će biti dovoljno novca u budžetu za ovu godinu za isplatu subvencija a na osnovu predviđenog modela, Milovanović je odgovorio da je rešenje pronađeno.

Predstavnik dela nazadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivković je kazao da su paori spremni na kompromis i da će prihvatiti ponuđenih 12.000 dinara po haktaru, što je za dve hiljade dinara manje od sume koju su probitno zahtevali.

Na sastanku je bilo reči, kako je ukazao Milovanović, takođe i ostalim problemima koji muče domaće poljoprivrednike, uključujući i visinu poreza na dodatu vrednost i investicionu podršku, o čemu će se razgovarati na sledećem sastanku u Ministarstu poljoprivrede i trgovine.

Milovanović je napomenuo i da za zemljoradnike neće ponovo biti uvedeno plaćanje obaveza za PIO fond, niti će biti ograničenja u pogledu površina koje će se subvencionisati.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.