Izvor: B92, 20.Jul.2023, 13:42

Na udaru Amerikanaca, opet

Američka centralna banka oglobiće Dojče banku sa 186 miliona dolara zbog navodno nedovoljne borbe protiv pranja novca.

To je nova u nizu kazni koju će najveća nemačka banka platiti zbog mutnih poslova.

Federalne rezerve SAD odredile su kaznu nemačkoj Dojče banci i njenoj američkoj filijali u iznosu od 186 miliona dolara, piše Dojče vele.

Dojče banka navodno nije otklonila manjkavosti u poslovanju koje su utvrđene 2015. i 2017. godine, saopštile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Federalne rezerve. Radi se o poslovnim odnosima sa estonskom kćerkom-bankom Danske banke.

Nemačka banka pak saopštava da je u ovoj stvari preduzela brojne korake, i da je čak i američki Fed, tamošnja centralna banka, prošle godine pohvalio napredak.

Pranje novca preko Estonije

Danske bank je bila upletena u jedan od najvećih skandala sa pranjem novca u američkoj istoriji, i osuđena je na kaznu koja se meri milijardama. Ta banka sa sedištem u Kopenhagenu priznala je da je između 2008. i 2016. varala američke banke.

Prema tužilaštvu, estonska ispostava Danske banke privlačila je ruske i druge klijente mogućnošću da prebacuju velike sume novca bez valjanih provera.

Na taj način je preko estonske kćerke-banke – koja je u međuvremenu zatvorena – kroz finansijski sistem SAD provučeno 212 milijardi dolara. Prema američkim istražiteljima, danski bankari su uspostavljali sistem lažnih firmi kako bi sakrili prave vlasnike novca.

Dojče bank je pak u tom periodu obavila transakcije teške 267 milijardi dolara za Danske banku. Prema američkom Fedu, i te transakcije praćene su "manjkavom unutrašnjom kontrolom" u cilju borbe protiv pranja novca.

Jedna kazna u nizu

Najveća nemačka banka je zbog pranja novca već godinama na udaru u SAD. Početkom 2017. je Dojče bank pristala da u Americi i Velikoj Britaniji plati ukupno 630 miliona dolara jer nije motrila na sumnjive transakcije iz Rusije.

Iste godine su Federalne rezerve izrekle kaznu nemačkoj banci od još 41 milion dolara.

Dojče banka je na tapetu i zbog drugih dubioznih radnji. Prošle godine je pristala da američkim revizorima tržišta hartija od vrednosti plati 200 miliona dolara zbog rđavog vođenja elektronskih podataka.

Tokom 2020. je Dojče banka, takođe u Americi, pristala na poravnanje od 150 miliona dolara kako bi izbegla proces jer je vodila poslove sa Džefrijem Epstinom, pokojnim američkim bankarom koji je osuđivan kao seksualni predator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.