Na tržištu haos: U komšiluku nikad manje majstora, sve više prevaranata

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 10:13

Na tržištu haos: U komšiluku nikad manje majstora, sve više prevaranata

Nedostatak majstora najrazličitijih profila prisiljava osobe kojima su potrebni da se snalaze na različite načine, od preporuka do oglasa ili društvenih mreža.

Međutim, ni preporuka ponekad nije najbolje rešenje, o čemu sve češće govore i policijski izveštaji i pokrenute kaznene prijave protiv takvih majstora, za koje se često ispostavi da su prevaranti, piše Novi list.

"Na temelju medijskih naslova o pojavi ‘lažnih majstora’ na tržištu, preporučujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oprez i proveru odabranih izvođača radova ili usluga. Pre sklapanja posla potrebno je zatražiti i potvrditi samu ponudu izvođača radova ili usluga, na kojoj je moguće videti na koji način je registrovan budući izvođač radova – ako je zanatlija, za obavljanje velikog broja delatnosti morao je da položi majstorski ispit, najveći stepen obrazovanja za zanatlije. Za manji broj delatnosti potrebna je odgovarajuća srednja škola ili položen ispit o stručnoj osposobljenosti. Svog budućeg izvođača radova moguće je proveriti putem Zanatskog registra. Majstorska diploma jasno pokazuje da je upravo ta osoba dokazala izvanredne praktične veštine i teorijska znanja u svojoj struci", naglašava predsednik Hrvatske zanatske komore Dalibor Kratohvil.

Ali ni majstorska diploma, a ni registrovana delatnost nisu sigurnost da će poslovi biti dobro obavljeni. To su višegodišnja iskustva sagovornika Novog lista, diplomiranog inženjera, ali i 'majstora porodičnog zanata', koji je hteo da ostane anoniman i zbog toga što često mora da popravlja nedostatke onih s ‘majstorskom diplomom’, prenosi Poslovni dnevnik.

"Problem je štednja na materijalu kako bi se postigla niža cena od konkurencije, ali i sve češći neprofesionalni odnos prema susedima kojima se načini šteta u stanu prilikom adaptacije dogovorenog stana (pukotine, padanje plafona, poplave). Kada takvi ‘majstori’, umesto da poprave štetu koju su učinili, ‘zafušare’ i susedni stan u kojem su učinili štetu, a ponašaju se kao da čine uslugu umesto da se izvine, što stvara nepoverenje prema svim majstorima", kaže iskusni građevinski preduzetnik koji se specijalizovao za sanacije nakon izvođenja radova ‘majstora’ s diplomom.

"Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cenjeniji, svakako je na njima obaveza i odgovornost da daju kvalitetan odgovor na takvu potražnju", kaže Kratohvil koji potvrđuje da majstora nema dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nikad manje majstora, daleko više prevaranata

Izvor: Capital.ba, 17.Jul.2023

BEOGRAD/Zagreb – Nedostatak majstora najrazličitijih profila prisiljava osobe kojima su potrebni da se snalaze na različite načine, od preporuka do oglasa ili društvenih mreža. FOTO: Agencije Međutim, ni preporuka ponekad nije najbolje rješenje, o čemu govore i policijski izveštaji. Pokrenute...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.