Na teritoriji Srbije izgrađena skoro polovina gasne interkonekcije sa Bugarskom

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 09:25

Na teritoriji Srbije izgrađena skoro polovina gasne interkonekcije sa Bugarskom

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ministrom energetike Bugarske Rosenom Hristovim.

Razgovarali su o toku radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i mogućnostima daljeg unapređenja regionalne saradnje u oblasti snabdevanja prirodnim gasom.

Đedović je tom prilikom istakla da je na teritoriji Srbije do sada realizovano 43% radova na izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, što je iznad planirane dinamike, i dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je isporučeno 93% ugovorenih cevi, dok je 80% već raspoređeno trasom budućeg gasovoda.

Ona je napomenula da je ovaj interkonektor jedan od prioritetnih projekta za Srbiju, jer osim dodatnih izvora snabdevanja donosi i priliku da ojačamo našu poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja u regionu i Centralne Evrope.

"Završetak radova očekujemo na jesen, zbog čega smo i zvanično započeli razgovore sa Azerbejdžanom u vezi sa nabavkom gasa iz Kaspijskog regiona", rekla je ministarka.

Hristov je naveo da se plan u potpunosti poštuje i kada je reč o izgradnji gasne interkonekcije na teritoriji Republike Bugarske i uputio poziv ministarki Đedović da u narednom periodu zajedno obiđu radove sa obe strane granice.

On je rekao da je veoma važno da imamo kontinuiranu kontrolu i pružamo stalnu podršku kako bismo obezbedili da izgradnja gasne interkonekcije ide po planu, napomenuvši da zajednička radna grupa odlično radi svoj posao, čemu svedoči i napredak građevinskih radova.

"U potpunosti smo posvećeni proširenju saradnje između Bugarske i Srbije u energetskom sektoru, oslanjajući se na zajedničke interese. Neka od polja u kojima možemo razmatrati unapređenje te saradnje odnose se na proširenje kapaciteta interkonektora i snabdevanje ugljem", poručio je ministar energetike Republike Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.