Na rubu krize: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Izvor: B92, 19.Feb.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na rubu krize: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Rejkjavik -- Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti joj pad, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće s novim burama, piše Novac.hr.

Kako navodi Blumberg, cene stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su po tri odsto, dok su u istom tom periodu cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove države sada vlada manjak stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi vlada, nedostaje čak 8.000.

S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su za većinu građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni, pa se sada u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom.

O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji govori i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.