Na pretek voća koje samo niče, fale berači

Izvor: B92, 11.Jun.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pretek voća koje samo niče, fale berači

Beograd -- Napušteni predeli i uparložene parcele kojih u našoj zemlji ima na pretek, idealne su za rast samoniklog voća.

Odlazak ljudi iz tih krajeva, ali i nemarnost onih koji su ostali, doprineli su da se razviju brojne voćne vrste. Veliki broj ovog ukusnog voća propadne.

Nebojša Milojić iz Vlahova odlučio je da unovči prednost koja nam je data.

Da nije ovog čoveka i u Vlahovu bi ovo zdravo voće ostalo ne obrano. On je jedini entuzijasta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koristi prednosti ovog terena i pritom lepo zarađuje. Priprema i oblilazak traje tokom cele godine.Početkom marta kreće sa obilaskom terena, a ovih dana bere prve plodove ukusnih divlje trešnje i jagoda.

“Dobro poznajem ovaj teren, dobro se krećem nije mi problem kretanje brzo prodjem. Uglavnom u glavi imam predstavu o tome gde se šta nalazi. Mada uvek nadjem nešto novo, uvek nadjem neki ne ispitani teren i voćku kao sto je divlja jagoda ili crni glog”, priča Nebojša Milojić.

Prati stanje voćki, pravi šemu i označava mesta na kojima se nalaze stabla ukusnih plodova. Na početku vegetacije na onovu cvetova može da pretpostavi kakav će rod biti ali to je dosta neizvesno do momenta berbe.

Niske temperature i kiša nanela je velike štete ovim trešnjama, jagodama, glogu i drugom voću. Sve što nabere završi u šerpi na smederevcu. Za plasman ne brine, združeno nastupaju na tržistu.On je predsednik zadruge i jedinin njen muški član.

“Sad ćemo početi da se okupljamo kad počne sazrevanje ovog voća, baš ovih dana treba da se okupimo i dogovorimo kako ćemo dalje. Zadruga ima perspektivu u svakom slučaju. Nije to samo moje mišljenje nego i mišljenje stručnjaka koji se bave plodovima”, kaže Milojić.

Simboličan naziv zadruge Naše blago, ukazuje na značaj samoniklog voća i njegovog korišćenja u ishrani. Činjenica da je ovo prva i zasada jedina zadruga u našoj zemlji ukazuje da još uvek nismo svesni prednosti našeg terena i ne koristimo dovoljno potencijala koji nam je Bogom dan.

Za ovaj posao su potrebni berači, a njih je u Srbiji sve manje. Više o ovoj temi u sutrašnjoj Dobroj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.