Na pomolu spajanje HBOR-a i HPB-a?

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2016, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu spajanje HBOR-a i HPB-a?

ZAGREB - Nova vlast predvođena HDZ-om i Mostom traži nova rješenja i za državnu razvojnu banku.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) sigurno će se repozicionirati, pitanje je samo kako i u kojem smjeru. Hrvatska više nije zahvaćena ratom, ne treba joj banka za obnovu, nego prava investicijska banka. Ideja je mnogo, a jedna je od njih i da HBOR postane državna banka  s poslovnicama. I da se spoji s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

Iako se HBOR ovog utorka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pohvalio rekordnim rezultatima poslovanja u 2015., nezadovoljstvo njegovim radom ne jenjava. Razlozi: političko kadroviranje, selektivno kreditiranje po političkoj podobnosti i djelomična netransparentnost. Nova vlada zna da želi da HBOR jače sudjeluje u rastu gospodarstva, ali kako – to još nije otkrila.

Jednu od ideja u javnost je plasirao HDZ-ov ministar poduzetništva Darko Horvat u intervjuu za ovaj broj Lidera u kojem je poručio da HBOR treba postati državna banka s poslovnicama diljem Hrvatske koja preuzima rizik i daje poduzetničke kredite s kamatama nižima od tri posto. Iako je nedavno najavio i mogućnost spajanja s HPB-om, sada poručuje samo da će obje banke biti jednako osposobljene.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.