Na pančevačkoj pruzi rade po planu

Izvor: B92, 29.Mar.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pančevačkoj pruzi rade po planu

Pančevo -- Na pančevačkoj pruzi, na kojoj su 25. marta otvoreni prvi radovi finansirani ruskim kreditom od 800 miliona dolara, pripreme se odvijaju po planu.

Kako je rečeno Tanjugu u Železnicama Srbije, početkom aprila se očekuju intenzivniji radovi.

"Ima mnogo aktivnosti u vezi sa izvođenjem radova koje se ne mogu odmah i direktno videti na samom gradilištu, ali prema utvrđenoj dinamici već početkom aprila aktivnosti na terenu biće više nego intenzivne", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je direktor Medija centra Železnica, Nenad Stanisavljević.

On je rekao da su srpske železnice na zvaničnom otvaranju radova predali gradilište izvođaču radova - firmi Ruskih železnica RŽD Internešnal, kao i da domaća firma Energoprojekt-Niskogradnja, kao podzivođač, obavlja pripremne radove.

"Predivđeno dinamikom je planirano da se prvih dana nakon zvaničnog otvaranja radova obave sve organizacione i pripremne aktivnosti, koje podrazumevaju pripremu terena, organizaciju rada, pripremu pristupnih puteva i te aktivnosti se obavljaju u potpunosti po planu", naglasio je Stanisavljević.

Rekonstruikcija i modernizacija srpskih pruga, finansirana ruskim kreditom od 800 miliona dolara, počela je 25. marta u Pančevu izgradnjom drugog koloseka deonice Beograd-Pančevo, a radove je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Vrednost radova na izgradnji drugog kloseka je 91 milion dolara, od čega Srbija obezbeđuje 13 miliona dolara.

Ugovor o kreditu od 800 miliona dolara je potpisan u januaru 2013, a namenjen je modernizaciji srpskih železnica i njime će se finansirati projekti vredni 940 miliona dolara, što znači da je obaveza Srbije da sa 15 odsto učestvuje u finansiranju svih kreditiranih radova. Kredit je dobijen sa rokom otplate na 10 godina, grejs periodom od četiri godine i godišnjom kamatom od 4,1 odsto.

Deonica Beograd-Pančevo duga je 15 kilometara i njenom modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, a brzine vozova će se povećati na 120 kilometara na čas. Projekat obuhvata rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog, odnosno drugog koloseka, ali i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i stanice Pančevo Glavna, a to su Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš.

Predviđeno je da radovi traju 960 dana pa će već za red vožnje 2015-2016. saobraćaj biti projektovan dvokolosečnom prugom između Beograda i Pančeva.

Ruskim kreditom biće finansirano ukupno pet projekata: Beograd - Pančevo, rekonstrukcija i modernizacija šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 km, izgradnja drugog koloseka i rekonstrukcija postojećeg na deonici Stara Pazova- Novi Sad u dužini 44 km na Koridoru 10, obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju u dužini od 200 km i nabavka novih dizel motornih garnitura iz Rusije u vrednosti od 100 miliona dolara.

Projekat za šest deonica na Koridoru 10 obuhvata pruge: Golubinci - Ruma (17,9 km), Sopot-Kosmajski Kovačevac (18,4 km) i Mala Krsna-Velika Plana (29 km), kao i južno od Niša: Vinarce-đorđevo (15 km), Vranjska Banja-Ristovac (17,7 km) i Bujanovac - Bukarevac (13,8 km).

U radovima će učestvovati veliki broj domaćih preduzeća i građevinska industrija Srbije, a na železničkom Koriodoru 10 brzine vozova biće povećane na 160 kilometara na čas.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pančevo, intenzivni radovi na pruzi od aprila

Izvor: RTS, 29.Mar.2014

Na pančevačkoj pruzi pripreme se odvijaju po planu, a početkom aprila se očekuju intenzivniji radovi, kažu u "Železnicama Srbije". Na toj pruzi su 25. marta otvoreni prvi radovi finansirani ruskim kreditom od 800 miliona dolara...Direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.