Na našem tržištu nema sporne tunjevine

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na našem tržištu nema sporne tunjevine

Veterinarska inspekcija utvrdila je da se na srpskom tržištu ne nalazi sporna serija „K plus” tunjevine koja sadrži povišenu koncentraciju histamina, saopšteno je juče iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Inspekcija je, radi predostrožnosti, ipak povukla s našeg tržišta konzerve ove ribe od 95 grama na kojima je označen rok upotrebe do kraja septembra i oktobra meseca 2015. godine i poslala uzorke na analizu na prisustvo histamina. Rezultati analize biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poznati za dva dana, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom povodom povlačenja konzerve ribe „tunj komadi u ulju K plus” od 95 grama, s rokom upotrebe do kraja maja 2015, sa hrvatskog tržišta. Te konzerve su uvezene s Tajlanda, a proizvodi iz te serije rizični su po zdravlje ljudi jer sadrže povišenu koncentraciju histamina, dodaje se u saopštenju.

U konzervama je utvrđena povišena koncentracija histamina čijim konzumiranjem dolazi do utrnulosti oko usta i jezika, pečenja i suvoće u ustima, vrtoglavice, mučnine i ostalih smetnji.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju i da se bezbednost hrane životinjskog porekla, što podrazumeva i tunjevinu, redovno kontroliše.

– Da bi se uvezla u našu zemlju ona mora da potiče iz objekata koji su registrovani u zemljama porekla i koji su pod kontrolom nadležnih organa tih zemalja. Sva hrana mora da bude i u skladu sa važećim standardima Republike Srbije. Naši inspektori su, osim toga, prisutni u svim fazama lanca proizvodnje, prerade i prometa hrane od granice do mesta prispeća pošiljaka, kao i u veleprodaji i maloprodaji – rekli su u Veterinarskoj inspekciji.

S. D.

objavljeno: 16.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.