Na mrežu auto-puteva se priključuje još gradova

Izvor: B92, 25.Dec.2023, 15:13

Na mrežu auto-puteva se priključuje još gradova

U Srbiji će se u narednom periodu nastaviti sa ubrzanom izgradnjom saobraćajne infrastrukture, rekao je Goran Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je najavio da će tokom sledeće godine još gradova i opština biti priključeno na mrežu naših auto-puteva i brzih saobraćajnica.

U pitanju su Loznica, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka banja, Požarevac, Požega, rekao je Vesić i podsetio da je politika predsednika Srbije Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučića i Vlade da se naša država razvija kroz izgradnju infrastrukture jer to utiče na povećanje bruto domaćeg proizvoda.

"Gde god smo izgradili put ili prugu tu dolaze investitori, a to znači više radnih mesta za ljude koji žive u tim mestima, bolju saobraćajnu povezanost, razvoj turizma i lokalnih biznisa. To pokazuje koliko je važno Srbiju saobraćajno povezati i izgraditi jer to znači veći BDP što znači veće plate i penzije kako bi se ostvarilo obećanje predsednika Vučića da 2027. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra", rekao je Vesić.

Između ostalog, ministar je najavio da će, čim budu završeni radovi do Požege, početi izgradnja auto-puta prema Dugoj Poljani što je veći deo auto-puta prema Crnoj Gori.

"Takođe, na predlog predsednika Vučića projektujemo brzu saobraćajnicu Nova Varoš - Duga Poljana što će omogućiti da Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, ali i Pljevlja ne ostanu 'slepo crevo' kada se izgradi auto-put prema Crnoj Gori već da sva ta mesta budu priključena brzom saobraćajnicom na mrežu auto-puteva", rekao je Vesić.

Podsetio je da je nedavno počela izgradnja dva velika auto-puta, a to su auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i "Osmeh Vojvodine" koji povezuje Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Novi Bečej, Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju.

Takođe, Vesić je podsetio da je nedavno počela izgradnja obilaznice oko Kragujevca i dodao da će se raditi auto-put "Vožd Karađođe" koji treba da poveže Šumadiju odnosno sva mesta koja se nalaze između auto-puteva Beograd - Niš i "Miloš Veliki".

"Sledeće godine nas čeka da nastavimo izgradnju obilaznice oko Beograda, sektor C od Bubanj Potoka do Pančeva", rekao je Vesić i dodao da će se u okviru tih radova graditi dva velika tunela i veliki drumsko-železnički most na Dunavu.

Između ostalog, Vesić je istakao da će na putevima u Srbiji biti veliki broj elektropunjača.

"Trenutno na našim putevima postoji osam elektro punjača, instaliramo 18 i na novim saobraćajnicama predviđeno je sedam što je ukupno 33 elektro punjača. Raspisali smo tender gde smo omogućili da kompanije koje pobede na tenderu postave na našim putevima između 80 i 320 elektro punjača", rekao je Vesić i dodao da će Srbija postati lider u regionu kada je u pitanju opremljenost auto-puteva i brzih saobraćajnica elektro punjačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.