Na korak do kolapsa – Nemačkoj preti nova kriza

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 09:55

Na korak do kolapsa – Nemačkoj preti nova kriza

Građevinski sektor u Nemačkoj opao je najbržim tempom od februara 2021. jer su više kamatne stope i ekonomska neizvesnost opteretili potražnju, otkrili su rezultati istraživanja koje je objavio S&P Global.

HCOB indeks menadžera nabavke u građevinarstvu u junu je iznosio 41,4, što je pad u odnosu na 43,9 u maju. Očitavanje ispod 50,0 ukazuje na kontrakciju. Rezultat je takođe signalizirao najveći pad aktivnosti od februara 2021.

Stambena delatnost bila je najlošija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kategorija u sektoru građevinarstva. Aktivnost je pala po najvećoj stopi od februara 2010. U isto vreme, komercijalna i građevinska aktivnost zabeležila su identičan pad.

Anketa je pokazala da je rastuća kamatna stopa glavna prepreka građevinskom sektoru. Pad novih poslova bio je drugi najjači zabeležen od januara 2009.

Više preduzeća predviđa pad aktivnosti u sledećih 12 meseci od onih koji očekuju rast. Zapošljavanje se smanjilo 15. mesec zaredom u junu jer preduzeća očekuju dugotrajno usporavanje potražnje.

Građevinari su smanjili svoju kupovnu aktivnost najvećim tempom u više od tri godine.

Zbog manje potražnje za materijalima i proizvodima, pritisci u lancu snabdevanja su se smanjili. Vreme isporuke ubrzano je u junu i nadmašilo serijski rekord iz maja.

Dodatni pritisci su na smanjenje ulaznih troškova građevinara. Troškovi inputa padali su najbrže u više od 14 godina.

"Sve ukazuje na duže razdoblje mršavosti, pogotovo jer je još uvek nejasno hoće li Evropska centralna banka povećati kamatne stope jednom, dvaput ili čak više puta", rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.