Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na konkursu za prodaju nafte - pobedio drugi

Beograd -- Republička direkcija za robne rezerve raspisala je u decembru prošle godine licitaciju za prodaju oko 18 hiljada tona sirove nafte. Konkurs je objavljen u dnevnom listu "Politika", ali je, kako za Radio B92 tvrdi član AD "Nafte" Laza Antonijević, sadržao nekoliko propusta. Kao osnovnu manjkavost, Antonijević navodi to što konkurs nije imao klauzulu o obaveznom depozitu onih koji žele da učestvuju u licitaciji: "Najveću ponudu od negde oko 260 dolara po toni jeste dao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << J.N. Petrol iz Smedereva, da je drugu ponudu dao Petrobar sa oko 240 dolara po toni i posle petnaestak dvadeset dana ubeđivanja i razvlačenja cele stvari, J.N. Petrol je kao najbolji ponuđač odustao. Po našoj oceni, najnormalnije bi bilo da se poništi konkurs i da se raspiše nova licitacija. Međutim, ja ne mogu da razumem da bude izlicitiran iznos koji je najbolji i da propadne i da to kupi neko drugi, a da onaj koji je odustao prođe bez određenog depozita čime bi se država namirila, bar za troškove", kaže Antonijević.

Predsednik komisije koja je vodila licitaciju za prodaju sirove nafte i pomoćnik ministra za trgovinu, Branislav Rakić, objašnjava za B92 zbog čega nije bilo obaveznog depozita: "Iz jednog jedinog razloga, zato što akceptni nalozi nisu važili od Nove godine. uplata na račun kao obezbeđenje, odnosno depozit, nije bio moguć zato što Ministarstvo finansija nije moglo da vrati pare, jer jednom kada pare legnu na račun, skoro je nemoguće da se pare vrate nazad. Zato se odustalo od uzimanja depozita za konkurs", kaže Rakić.

Antonijević iz AD "Nafta" međutim, navodi da nafta u vrednosti od oko 4,5 miliona evra nije prodata firmi koja je ponudila najveću cenu: "Za takve prodaje, kada država, ako je ozbiljna, a vidimo koliko je ozbiljna, obavezan je depozit u iznosu od dvadesetak procenata, i po našoj proceni depozit je morao biti barem pedesetak miliona dinara kako bi uozbiljili postupak licitacije i kako bi na tom nadmetanju učestvovali pravi privredni subjekti koji bi to mogli da kupe, koji imaju novac i koji to mogu da finansiraju, a ne da se pod sumnjivim okolnostima pojave zainteresovani privredni subjekti, koji to izlicitiraju do određenog iznosa i onda odustanu. Za mene, kao privrednika, nezamislivo je da na javnoj prodaji pobedi onaj ko nije prvi", kaže Antonijević.

Predsednik komisije Rakić objašnjava da je u uslovima konkursa jasno pisalo da će ako prvi odustane, posao dobiti drugi koji je ponudio najveću cenu: "Nije veća cena od postignute prošli put, kada je konkurs bio zatvorenog tipa. Ni mi nismo mogli ništa drugo da uradimo, nego da damo posao drugome koji je bio najbolji na tenderu. Postoji zapisnik kome su svi pristustvovali. Zna se da je Petrobar licitirao do 242, a posle toga je firma iz Smedereva povisila na 260, iako u tenderu piše da se cena podiže po dva dolara. Mi ćemo saslušati prigovore, ali mislim da je sve urađeno pošteno", dodaje Rakić.

S obzirom da cena od 260 dolara po toni sirove nafte koliko je nudila firma iz Smedereva, nije realna, postavlja se pitanje da li je smederevski JD "Petrol" imao ozbiljne namere i da li je u licitaciji učestvovao samo kako bi pomogao pobedniku konkursa "Petrobartu". Lazar Antonijević iz AD "Nafte" recimo tvrdi da je on bio spreman da ide do cene od 245 dolara po toni, a ovako je "Petrobart" kupio 18 hiljada tona po ceni od 242. Direktora pobedničke firme "Petrobart" Teodora Koprivicu pitali smo da li je unapred znao da će JD "Petrol" odustati od kupovine: "Kako bih to mogao da znam? To ne može znati niko, to je jednostavno stvar procene, trenutne, i čoveka koji je to dao i odustao od toga", objašnava Koprivica.

Direktor Direkcije za robne rezerve Rade Ristanović nije želeo da komenatriše postupak po kojem je izvršena licitacija koju je njegova institucija raspisala, jer je za to nadležna komisija. Ristanović je za Radio B92 rekao da je Direkcija zadovoljna cenom po kojoj je prodala sirovu naftu: "Što se tiče cene, cena je izuzetno visoka, to je 242 dolara po toni, to je izuzetno visoka cena i daleko veća od cene koja se trenutno na tržištu može postići, tako da sa tog stanovišta Direkcija može biti zadovoljna. Što se tiče samog postupka, postupak je sproveden u skladu sa zakonom, znači bio je tender. Prvi koji je dobio na tenderu on je odustao, nakon toga je u skladu sa uslovima tendera dobio drugi. To je odluka Коmisije i Ministarstva za trgovinu, odnosno ministra za trgovinu", rekao je Ristanović.

Dodajemo da je na konkursu koji po nekima nije korektno sproveden, učestvovalo oko 12 preduzeća. Privatnicima je učešće na ovakvim konkursima jedina prilika da kupe sirovu naftu, jer važeća Uredba Vlade Srbije uvoz nafte dozvoljava jedino NIS-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.