Na jug Poljske po recept za srpske opštine

Izvor: RTS, 21.Jul.2015, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jug Poljske po recept za srpske opštine

Kako da i naše opštine postanu modernije, a poljoprivrednici uspešniji, od najboljih na jugu Poljske učili su predstavnici nerazvijenih srpskih opština. Uskoro će im biti dostupni pretpristupni fondovi namenjeni ruralnom razvoju.
Jug Poljske – ranije poznat po lepom Krakovu, nacističkom logoru, nerazvijenim seoskim opštinama, a danas i po poljoprivrednim i agroturističkim potencijalima. Iako su, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre samo 15 godina, najveći evroskeptici u Poljskoj bili seljaci i poljoprivrednici, baš oni su najviše dobili od članstva u Evropskoj uniji. Danas, čak 80 odsto njih razmišlja proevropski. 

Fontana, nove fasade, zelenilo – uređeni trg u gradiću Dalešice zapravo je dobro realizovan projekat, finansiran iz evropskih fondova.
"Pre ulaska u Evropsku uniju bilo je malo novca za obnovu naše male domovine. Sada, konačno, možemo da ulažemo u infrastrukturu – gradimo puteve, vodovod, kanalizaciju, obnovljamo trg, obdaništa, škole", kaže Marijuš Porembski, zamenik gradonačelnika Dalešica.
Od pripreme do realizacije projekta mogu proći i godine, ali korist je višestruka – mladi ne odlaze, a turisti dolaze. Njih u ovaj deo zemlje tradicionalno privlače nacionalni parkovi, te se evropski novac koristi i za povećanje broja turista.
Pre ulaska Poljske u EU, opština Beline bila je samo jedna u nizu nerazvijenih opština na jugu zemlje. Budući da polovina opštine pripada nacionalnom parku, ovde nije moguće graditi velike industrijske pogone, ali se zato ulaže u poljoprivredu i turizam. Jedna od turističkih atrakcija je i ovo srednjovekovno selo, izgrađeno sredstvima EU.
Ovde se jedu lepinje po receptu iz srednjeg veka i kuje se gvožđe. Ali nikako bez zaštitne opreme.
U novi vek, za samo nekoliko godina, ušli su poljoprivrednici. Porodica Konopka je, uz evropske subvencije, obnovila mehanizaciju i proširila gazdinstvo. Sami uzgajaju 200 krava i bikova.
"Godišnje prodamo oko 150 teških bikova i junica. To je od 80 do 100 tona živog mesa. Namenjeno je uglavnom domaćem i evropskom tržištu, a oko 10 odsto izvozimo u Tursku i zemlje Bliskog istoka", kaže poljoprivrednik Bogdan Konopka.
Kako da i naše opštine postanu modernije, a poljoprivrednici uspešniji, od najboljih su učili predstavnici nerazvijenih srpskih opština. Jer, uskoro će im biti dostupni pretpristupni fondovi namenjeni ruralnom razvoju.
Predsednik Opštine Majdanpek Slaviša Božanović kaže da Dunav pruža velike mogućnosti za razvoj turizma i agroturizma, gde Opština Majdanpek može da vidi svoj budući potencijal u razvoju opštine.
"Opština Svrljig se sprema, donosi i akte i nadam se da ćemo biti spremni za ulazak u EU, a samim tim i pomoći našim građanima", kaže Jelena Trifunović, predsednica Opštine Svrljig.
Pomoći građanima, ali kroz edukaciju, savetuju Poljaci. Od njih ćete čuti da čovek sa sela možda nije obrazovan i načitan, ali da će bez greške ispuniti formular za evropski novac.
Takva praksa dovela ih je do najbrže rastuće evropske ekonomije i zemlje koja nije osetila finansijsku krizu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.