Na Niškom sajmu konferencija o dualnom obrazovanju

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Niškom sajmu konferencija o dualnom obrazovanju

Pod sloganom "Pre(d)uzmi svoju budućnost" u hali "Čair" u Nišu, 13. i 14. decembra traje Sajam privrede i preduzetništva "Ekspo Niš 2018", a u okviru sajma održana je konferencija "Potrebe privrede za kadrovima i primena zakona o dualnom obrazovanju".

- Niš je domaćin konferencije posvećene dualnom obrazovanju, u organizaciji Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore, od značaja za privredu i njenu kadrovsku bazu - rekao je predsednik Organizacionog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. - Privreda, školstvo i zakonodavstvo imaju ključnu ulogu u uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja koji treba da doprinese bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede - rekao je Vasiljević.

Putem video bima učesnicima konferencije o dualnom obrazovanju obratio se i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ističući da institucija na čijem je čelu u velikoj meri pruža podršku razvoju dualnog obrazovanja.

- Zahvaljujem se na interesovanju za ovu važnu temu za opstanak i rast srpske privrede. PKS već četiri godine intenzivno radi na uvođenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole u Srbiji. Privreda traži dobre učenike koji će zaista moći da nauče ono što će da rade na radnom mestu, da nauče tamo gde je to znanje i stvarano. O rezultatima najbolje govore brojke. Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 % odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učile svoj posao - istakao je Čadež.

- Ova konferencija je prilika da se upoznate sa mogućnostima za vaše kompanije, da vidite šta vam donosi i da zajedno uvedemo dualno obrazovanje u školski sistem Srbije - rekao je Čadež.

Učesnicima su se uz predstavnike PKS i Austrijske privredne komore, obratili I predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke I tehnološkog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih komora, Grada Niša, privrede i srednjih stručnih škola ukljućenih u sistem dualnog obrazovanja. Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni system Srbije dala je domaća privreda, a projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore. Cilj austrijsko - srpskog partnerstva je efikasnija integracija kompanija u system dualnog obrazovanja.

Sajam privrede i preduzetništva u Nišu se završava B2B razgovorima privrednika, Sajmom zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.

Privrednu manifestaciju kojom se Niš vraća na sajamske i privredne mape Srbije i regiona, otvorio je predsednik Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, a pročitano je i pismo podrške koju je Ekspo Niš 2018. dobio od PKS. Organizator sajma je Gradska opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku republičkih institucija, među kojima je i Privredna komora Srbije. Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Oko 600 firmi i 4.500 učenika u sistemu dualnog obrazovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018

Broj učenika u dualnom obrazovanju uvećan je za deset puta, sa 400 na 4.500, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije...Čadež je, u obraćanju putem video bima učesnicima konferencije o dualnom obrazovanju održane u okviru Sajma privrede i preduzetništva "Ekspo Niš 2018",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.