Na Gazimestanu narod i vladike, zastave sa porukom Nema predaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Gazimestanu narod i vladike, zastave sa porukom "Nema predaje"

Liturgijom u Gračanici i parastosom na Gazimestanu, obeležen je Vidovdan. Uručena su rešenja za stanove u Lapljem Selu i Donjoj Gušterici.

Na Gazimestanu danas povodom proslave Vidovdana okupio se veliki broj ljudi, a parastos služi pet vladika Srpske pravoslavne crkve i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako navodi kossev.info, vladike i mitropolit stigli su na Gazimestan posle liturgije koju su služili u manastiru Gračanica, a dočekao ih je velik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broj okupljenih vernika.

Navodi se da su, pored Amfilohija prisutne vladike raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni hercegovačko-zahumski Atanasije, Jovan Slavonski, Kirilo iz Buenos Airesa i budimljansko-nikšićki Joanikije, uz monahe i sveštenstvo.

Prema procenama ovog portala, na Gazimestanu je okupljen znatno veći broj ljudi nego prošle godine, a autobusi sa poklonicima pristigli su iz Beograda, Smedereva, Novog Pazara, Budve, tu su i kombiji iz Leskovca, Skoplja, a najveći broj pristiglih autobusa je sa kosovskim tablicama.

Navodi se da okupljeni nose zastave srednjovekovne Srbije, zastave sa natpisom "Nema predaje", da se pale baklje i pevaju pesme i šalje poruka da nema podele i da je ceo Kosmet deo Srbije. Nose se i srpske zastave, kojima je i više prisutnih ogrnuto, a vidljive su i zastave pokreta "Obraz".

Pojačano je prisustvo pripadnika Kosovske policije koji obezbeđuju saobraćaj.

Navodi se da su na Gazimestan pristigli i Marko Jakšić i Slaviša Ristić, članovi Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SLUŽEN PARASTOS Na Gazimestanu obeležen Vidovdan

Izvor: Blic, 28.Jun.2019

Na Gazimestanu se danas povodom proslave Vidovdana okupio veliki broj ljudi, a parastos služi pet vladika Srpske pravoslavne crkve i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.