NOVI ZAJEDNIČKI MULTIMILIONSKI PROJEKAT NA POMOLU! Ministarka razgovarala sa Sijartom o novoj saradnji SRBIJE I MAĐARSKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 13:05

NOVI ZAJEDNIČKI MULTIMILIONSKI PROJEKAT NA POMOLU! Ministarka razgovarala sa Sijartom o novoj saradnji SRBIJE I MAĐARSKE

Razmatraće se i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će na odvojenom sastanku sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom razgovarati o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda u dužini od 128 kilometara koji će projektno koštati oko 150 miliona evra.

Đedović je uoči početka dvodnevnog "Balkanskog foruma" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navela da se očekuje da će naftovod biti završen do 2027. godine, i da je je prikupljena sva tehnička i projektna dokumentacija.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Mađarska dosta polaže na nuklearnu energiju o čemu bi i Srbija trebalo da razmišlja.

- Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije - rekla je za RTS ministarka rudarstva i energetike.

Ona je dodala da je tema "Balkanskog foruma", između ostalog i energetska bezbednost.

- Kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru 388 miliona metara kubnih i ovde u Mađarskoj 163 miliona metar kubnih, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici - rekla je za Đedović Handanović.

U Budimpešti počinje dvodnevni "Balkanski forum" koji podstiče dijalog, saradnju, razvoj i povezivanje u regionu i integraciju u Evropsku uniju.

Cilj je da balkanske zemlje, sa održivim rešenjima, zajednički odgovore na aktuelne političke, ekonomske i energetske izazove i krize.

Balkanski forum u mađarskoj prestonici okupio je predstavnike vlada i stručnjake iz regiona i Evropske unije, a cilj je da se podstakne saradnju u svi sferama života. Iako je energetska kriza iza nas, Evropa je obazriva i stabilnost snabdevanja energentima svim zemljama je prioritetan zadatak.

Tokom dvodnevnog Foruma u Budimpešti razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.