NOVI SAD 2022 - EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Odobreni projekti u vrednosti većoj od 185 miliona dinara

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 13:25

NOVI SAD 2022 - EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Odobreni projekti u vrednosti većoj od 185 miliona dinara

Na konkursu projekta "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" odobreno 111 projekata vrednosti 185.449.394 dinara

Konkursna komisija velikog projekta "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture", od ukupno 308 pristiglih prijava, odobrila je 111 projekata u vrednosti od 185.449.394 dinara, saopšteno je iz direkcije.

Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se sajtu Evropske prestonice kulture, a sam konkurs je pokrenut u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u taj projekat i kompletiranja programa za godinu titule.

Ulažući najveća sredstva ikad u jedan konkurs iz oblasti kulture u Srpskoj Atini, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine.

Time je opredelila najveći deo sredstava - 60 odsto za vaninstitucionalnu scenu, sa čak 76 podržanih projekata.

Kroz rezultate četiri konkursa raspisanih od 1. decembra 2020. do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene putem uključivanja još 33 evropska partnera sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.

- Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije korona virusa. Naša krilatica 'Za nove mostove' je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine - rekao je je direktor projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

On je podsetio da su prošle godine na konkursu uložili 70 miliona dinara kroz projekte "Umetnici.Sad!", "Kaleidoskop kulture" i "Doček" i time su radili na podršci novosadske umetničke scene.

- Tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz javne pozive za kompletiranje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture - istakao je Milenković.

Projekte je odabrala konkursna komisija na čelu sa predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom - profesorom Univerziteta u Novom Sadu.

U stručnoj komisiji su bili još - Zorica Šijak, v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Stevan Divjaković - kompozitor, Vladimir Marinković - rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc - dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Komisija je prilikom ocene najviše vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u konkursu, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.

Po rečima svih članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.