NOVA GODINA, NOVA PRAVILA: Evo šta sve treba da znate ako tražite stan u Nemačkoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 11:20

NOVA GODINA, NOVA PRAVILA: Evo šta sve treba da znate ako tražite stan u Nemačkoj

Očekuje se poskupljenje kirije

Nova godina donosi važna nova pravila za sve one koji žive u iznajmljenim stanovima u Nemačkoj. Kako navode nemački mediji, reč je o rastu troškova, ali i novousvojenim pravima.

Nemački mediji navode kako se mogu očekivati još skuplje kirije zbog nedostatka stanova i energetskog zakona.

Vlada je htela izgraditi 400.000 novih stanova godišnje, od kojih je 100.000 namenjeno socijalnom stanovanju. Ipak, u 2022. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije ih izgrađeno niti 300.000. Kada su u pitanju socijalni stanovi izgrađeno ih je samo 22.545. Do oktobra 2023. godine odobrena je izgradnja tek 218.100 novih stanova širom zemlje, piše Fenix magazin.

Razloga za zaostatke u izgradnji ima više: nedostatak kadra u vlasti, birokratija, povećanje troškova izgradnje i kamata. Životni prostor u mnogim regijama postaje još poželjniji – a samim time i skuplji.

Ove godine na snagu stupa i novi Zakon o energetici u zgradama. Ako najmodavci preinače ili renoviraju sistem grejanja, smeju preneti troškove na svoje stanare.

Kako bi usporila rast cena energije zbog rata u Ukrajini, Vlada je smanjila stopu PDV-a na energiju za domaćinstva na sedam odsto. Ali, 2024. stopa će ponovno porasti na uobičajenih 19 odsto.

Uz to, rastu naknade za korišćenje električne mreže koje se prebacuju na krajnjeg potrošača. Cena CO₂ proizvedenog iz nafte i gasa raste s 30 na 45 evra. Električna energija i toplotna energija poskupljuju, čak i ako ne promenite opskrbljivača, navode njemački mediji.

Od 1. juna naknada za kablovsku televiziju više se ne može prenositi na stanare. Mnogi iznajmljivači stoga raskidaju svoje ugovore o kablovskoj televiziji. Dakle, morate potpisati sopstveni ugovor ili se odreći kablovske televizije.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.