NOVA EKONOMSKA KRIZA NA POMOLU? Fič smanjio kreditni rejting SAD, zavladala panika: Setite se 2011. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2023, 07:48

NOVA EKONOMSKA KRIZA NA POMOLU? Fič smanjio kreditni rejting SAD, zavladala panika: Setite se 2011. godine

Ovo nije prvi put da je SAD-u smanjen kreditni rejting. Isto je učinio S&P 2011.

Agencija Fič početkom avgusta smanjila je kreditni rejting SAD-a, što je dovelo do pada cene deonica na Vol Stritu i navelo barem jedan deo ulagača na preusmeravanje kapitala iz rizičnijih u sigurnije investicije, kao što su državne obveznice.

Fič je odluku o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najvišeg mogućeg nivoa AAA na AA+ objasnio time što se u iduće tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << očekuje pogoršanje deficita proračuna, visoki javni dug koji nastavlja da raste i sve lošije upravljanje javnim finansijama u poređenju sa zemljama s istim rejtingom.

- Ponavljani politički zastoji oko ograničenja duga i rešenja u poslednjem trenutku narušili su poverenje u fiskalno upravljanje - navodi se u saopštenju agencije.

Kada firme ili vlade izdaju obveznice, ulagači se obraćaju trima velikim kompanijama - Fič, Moody‘s i S&P Global Ratings - kako bi utvrdili kolika je verovatnoća da će subjekti ispuniti svoje obaveze. Iako postoje razlike, sve tri agencije izdaju ocene na sličnoj lestvici koja počinje s AAA kao najvišom ocenom pa sve do D.

Ocena AAA je najbolja i predstavlja garanciju da izdavaoc praktično nikada neće ostati bez novca za plaćanje svojih dugova. Najvažnije je znati da su kreditne ocene subjektivne, upozoravaju stručnjaci. To je procena agencije, a mišljenja mogu da se razlikuju.

nakon razdoblja stranačkih prepirki oko podizanja gornje granice duga. Čini se da odluka Fiča takođe ima više veze s Vašingtonom nego s Vol Stritom.

- Na neki način, sniženje rejtinga S&P-a odražava trenutno sniženje rejtinga od strane Fiča - objasnio je nedavno za CNCB Sem Milete, strateg za fiksne prihode za Commonwealth Financial Network, "Obe agencije navele su rastuću političku disfunkciju kao primarni uzrok za snižavanje rejtinga nakon spornih ograničenja duga. U oba slučaja nesuglasice su rešene i savezna vlada nije bankrotirala."

- Prosečni ulagač ne bi trebalo da se brine - smatra Rajan Detrik, glavni tržišni strateg u Karson grupi, "To se već dogodilo 2011., tako da ovo nije ni približno isti šok kao tada".

Jon Maijer, glavni investicijski direktor u Global X ETFs ističe kako će možda doći do određene nestabilnosti na tržištima deonica i obveznica, ali investitori Fičovu odluku uglavnom "mirno prihvataju".

- Najveća je promena to što će se stope povećati na sve vrste zaduživanja kako bi se kompenzovao dodatni rizik. Posledica je da će doći do viših stopa na hipoteke i kreditne kartice - kaže Maijer, što bi moglo da optereti američke proračune, od kojih su mnogi već smanjeni.

Što se tiče recesije, smanjenje kreditnog rejtinga verovatno će imati usporavajući učinak na ekonomiju, ali nije samo po sebi dovoljno da je gurne u recesiju ili gurne tržište u područje "medveda" - zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.