NKOSK:Podržavamo rešenje za kredite

Izvor: B92, 30.Jan.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NKOSK:Podržavamo rešenje za kredite

Beograd -- Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) apsolutno podržava napore svih relevantnih institucija koji se tiču borbe protiv valutnog rizika.

"Spremni smo da ponudimo našu ekspertizu i sve podatke kojima raspolažemo u cilju iznalaženja najboljeg rešenja", rekao je v.d. direktora NKOSK Saša Jovanović.

On je povodom napora centralne banke i drugih nadležnih institucija da se nadje rešenje za probleme gradjana zaduženih u švajcarskim francima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nacionalna korporacija je od osnivanja do danas osigurala oko 20.000 stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Od tog broja 326 kredita je dospelo na plaćenje kod NKOSK, što je svega 1,65 odsto od ukupnog broja osiguranih stambenih kredita u švajcarcima, naveli su u toj instituciji.

Ukupan portfolio Nacionalne korporacije je premašio cifru od 71.000 osiguranih stambenih kredita. Od toga broja 0,58 odsto, odnosno 411, predstavljaju dospeli krediti, čiju otplatu je preuzela NKOSK. U poslednje vreme, povećan trend u kašnjenju kod nekih korisnika jeste primećen, ali situaciju ne možemo nazvati alarmantnom, naveli su u NKOSK.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je ranije da bi u rešavanje problema sa otplatom kredita u švajcarcima trebalo da se uključi i NKOSK, "koja pri osiguravanju stambenih kredita uzima dobre provizije". Komisija, koju čine predstavnici NBS, udruženja potrošača, banaka i finansijski stručnjaci, radi na rešenju koje će pomoći gradjanima da prevazidju probleme u otplati kredita nastale zbog značajnog jačanja švajcarskog franka u poslednjih nekoliko godina.

Prema najavama guvernera, predlog rešenja trebalo bi da bude gotov za dve do tri sedmice. Ona je u intervjuu Tanjugu naglasila da se radi o kompleksnom problemu, i da ga ne treba rešavati "preko kolena".

"Ne mislim da država treba da snosi posledice pojedinačnih odluka, jer nepoznavanje zakona nikoga ne opravdava, kao što ni neznanje elemenata ugovora za zasnivanje ugovornog odnosa, takodje, nikoga ne opravdava", rekla je Tabaković.

Prema podacima s kraja novembra prošle godine, stanovništvu su odobreni krediti u švajcarskim francima u ukupnom iznosu od 88,3 milijarde dinara (bruto), od čega su 7,9 milijardi problematični krediti. Svaki šesti dinar vezan je za švajcarski franak, odnosno 15,3 odsto od ukupno odobrenih kredita je u toj valuti. Takodje, 16 odsto od svih problematičnih kredita stanovništva je u švajcarcima. Učešće problematičnih u ukupnim kreditima koji su odobreni u švajcarcima (posmatrano bruto) iznosi 8,95 odsto, i neznatno je više nego što je prosek za stanovništvo.

Kada se posmatra broj kredita i klijenata sa kreditima odobrenim u švajcarskim francima, od ukupno odobrenih 22.840 kredita sa 21.784 klijenata, problematičan je 2.321 kredit kod 2.272 klijenta, odnosno nešto iznad 10 odsto od ukupnog broja kredita i klijenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.