Izvor: RTS, 25.Dec.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS značajno smanjio gubitke

Gubitak NIS-a u 2009. godini, prema preliminarnim podacima, biće značajno smanjen i iznosiće oko tri milijarde dinara, izjavio generalni direktor Kiril Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da će gubitak te kompanije u 2009. godini, prema preliminarnim podacima, biti značajno smanjen i iznosiće oko tri milijarde dinara i najavio da će u 2010. godini biti investirano oko 373 miliona dolara u modernizaciju te kompanije.

"To je suštinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smanjenje gubitaka u odnosu na prvi kvartal ove godine, u kome je zabaležen gubitak od oko 11 milijardi dinara", rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare i dodao da se do kraja godine očekuje finansijski dobitak od oko osam milijardi dinara.

Rekao je da se kompanija priprema za liberalizaciju tržišta naftnih derivata u Srbiji od 2011. godine i negirao da NIS traži bilo kakvo produženje tog roka od države .

Kravčenko je najavio da će u sledećoj godini NIS investirati ukupno 373 miliona dolara - iz sredstava "Gaspromnjefta" u preradu biće investirano oko 215 miliona dolara, dok će u eksploataciju i razvoj maloprodaje iz sopstvenih sredstava NIS-a biti uloženo oko 118 miliona dolara.

Izrazio očekivanje da će do kraja januara 2010. godine biti uknjižena imovina NIS-a i najavio transformaciju te kompanije u otvoreno akcionarsko društvo i izlazak na Beogradsku berzu.

Povećanje vrednosti cilj NIS-a  

Registracija imovine Naftne industrije Srbije jedan je od najvažnijih uslova za povećanje vrednosti kompanije, izjavio je generalni direktor NIS Kiril Kravčenko, navodeći da "Gaspromnjeft" nema nameru da menja uslove i iznos transakcije za prodaju 51 odsto NIS-a.

"Računamo da će u junu 2010. godine Skupština akcionara NIS doneti odluku o transformaciji, posle čega će se akcijama Naftne industrije trgovati na Beogradskoj berzi", rekao je Kravčenko za "Politiku".

Naveo je da u istoriji Srbije nema primera upravljanja kompanijom sa skoro pet miliona akcionara.

"U tom smislu mi smo prvi i nemamo od koga da učimo, čak ni u Rusiji, koja je prošla masivnu privatizaciju, nema kompanija sa takvim brojem manjinskih akcionara", istakao je Kravčenko.

Zalaganje za najbolju svetsku praksu korporativnog upravljanja treba da omogući da se nadoknadi nedostatak prakse, kao i nedostatke zakonodavstva, rekao je Kravčenko, navodeći da postoji ozbiljna zabrinutost kada je reč o registraciji imovine NIS.

"Kompanija trenutno ima manje od jedan odsto aktiva, koji je registrovan kao njeno vlasništvo, što faktički znači da njene akcije nisu obezbeđene", rekao je Kravčenko.

Kako će izgledati vrednost tih akcija na Berzi, NIS planira da reši zajedno sa Vladom Srbije, a Kravčenko kaže da je optimista i da je registracija imovine jedan od stavova kupoprodajnog odgovora u delu obaveza srpskih akcionara.

"Računamo na to da će srpska strana akcionara NIS takođe strogo poštovati uslove ugovora o kupoprodaji, isto kao i ruska", rekao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS je naveo da je vrlo bitno da su, zahvaljujući podacima revizije, akcionari NIS dobili objektivnu ocenu o stanju u kompaniji.

NIS podržava otvaranje tržišta goriva

"Podržavamo ideju otvaranja tržišta goriva u Srbiji i stvaranja konkurentne okoline u oblasti ekonomije. Na osnovu informacija koje smo dobili prilikom proučavanja sličnih iskustava u drugim državama, na primer u zemljama EU, mogu da kažem da kompanija, naravno, neće biti u potpunosti spremna, rekao je direktor NIS-a.

Kravčenko je naveo da će se modernizacija Rafinerije Pančevo završiti godinu i po dana kasnije.

"Biće to teško vreme za NIS kao nacionalnog proizvođača i mi ćemo kao međunarodna ekipa menadžera prolaziti kroz te teškoće zajedno s NIS-om", naveo je direktor kompanije.

"Planiramo da u 2010. godini ozbiljno povećamo obim proizvodnje ekološki čistog goriva i da poboljšamo prodajne kanale", naveo je Kravčenko.

"Takođe planiramo da 'osvežimo' naš brend, da ponudimo klijentima novi kvalitet usluge i da postepeno naše pumpe budu maksimalno privlačne za potrošače", ističe Kravčenko.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.