NIS usvojio izveštaj revizora

Izvor: B92, Fonet, 23.Nov.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS usvojio izveštaj revizora

Beograd -- Upravni odbor NIS-a potvrdio gubitak u prošloj godini od osam milijardi dinara. Minus neće biti pokrivan iz budžeta, kaže član UO NIS-a Dušan Petrović.

Dve kredibilne revizorske kompanije izračunale su da je umesto dobiti od 2 milijarde, u godini pre prodaje 51 odsto kompanije ruskom partneru, NIS poslovao sa gubitkom od 8 milijardi. Dušan Petrović izjavio je u vestima B92 da će odluka o načinu pokrivanja gubitka biti doneta u prvoj polovini 2010, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uveren da manjak neće biti pokrivan iz državnog budžeta.

"Građani nemaju razloga za zabrinutost pošto će, siguran sam, već 2010. godine NIS postići napredak i ozbiljan dobitak", rekao je Petrović.

Petrović kaže da je operativna dobit NIS-a u 2008. godini iznosila oko pet milijardi dinara ali da je, s druge strane, zabeležen veliki gubitak zbog kolebanja cene nafte na svetskom tržištu, kao i zbog skoka vrednosti dolara za oko 30 procenata.

"Cena nafte u 2008. godini, u leto je došla do 150 dolara po barelu, da bi se u oktobru 'survala' na 50 dolara po baleru. To je jedna strašna promena u ceni nafte koja je plaćena po jednoj ceni a prodavana po drugoj", kazao je Petrović.

On je dodao da je drugi važan element koji je uticao na poslovanje nagla promena kursa i pad vrednosti dolara, a pored toga NIS je imao ogroman porftelj zaduženja od oko 60 miliona evra, što je dovelo do iskazivanja negativnih kursnih razlika NIS-a.

"Kursne razlike, promena cena nafte i jedna istorija koja je proizašla iz činjenice da je NIS bio sto posto državna kompanija i da je država dosta svojih deficita nivelisala preko NIS, neki su od razloga što se iskazao taj gubitak", kazao je Petrović.

On kaže da oni koji su nadležni treba da utvrde odgovornost, ako je ima, za takvo vođenje poslovnih knjiga, ali dodaje da to nije posao upravnog odobora već odbora revizora.

"Upravni odbor donosi odluke o poslovnoj politici kompanije. Mi nismo ni policija, niti tužilaštvo, niti sud... a ni interna kontrola", rekao je on.

Ovde možete da pogledate gostovanje Dušana Petrovića u vestima TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.