NIS u gubitku

Izvor: RTS, 18.Maj.2010, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS u gubitku

Naftna industrija Srbije spremna za izlazak na Beogradsku berzu do kraja juna. Prošlogodišnji poslovni gubitak 4,4 milijarde dinara, dok je ukupni knjigovodstveni minus 37,6 milijardi. Kiril Kravčenko u ovoj godini očekuje profit od 1,9 milijardi dinara.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je da bi kompanija u ovoj godini trebalo da ostvari profit od 1,9 milijardi dinara.

Kravčenko je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se pozitivni poslovni rezultati poslovanja u 2010. očekuju bez obzira na pad prodaje goriva na srpskim tržištu i slabljenje kursa dinara.

Prema rečima Kravčenka, NIS je 2009. godinu završio sa gubitkom iz poslovanja od 4,4 milijarde dinara, dok je ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja sa međunardonim finansijskim standardima, bio 37,6 milijardi dinara.

Kravčenko je potvrdio da je kompanija spremna da izađe na Beogradsku berzu do kraja juna.  

Na sednici Upravnog odbora NIS-a 17. maja, usvojena je kompanijska dokumenta kojima su uklonjene neke formalne poteškoće za izlazak na berzu.

Kravčenko je rekao da bi prošlogodišnji finansijski gubitak NIS-a kratkoročno mogao da utiče ne smanjenje vrednosti kompanije, ali je naglasio da "dugoročno apsolutno veruje u rast vrednosti kompanije".

Naftna industrija Srbije, u kojoj 51 odsto kapitala ima ruski "Gaspromnjeft", trebalo bi da do polovine godine postane otvoreno akcionarsko društo, nakon čega će akcija te kompanije biti puštene u promet na Beogradskoj berzi.

Vladi Srbije je nakon prodaje većinskog udela "Gaspromnjeftu" ostalo 49 odsto akcija u NIS-u.

Nakon što građani Srbije preuzmu oko 24 miliona akcija, odnosno 15 odsto od ukupnog broja akcija, a bivši i sadašnji radnici kompanije dodatnih 4,34 odsto, Vlada Srbije biće vlasnik 29,7 odsto akcija.

Gasrpomnjeft je većinski udeo u NIS-u preuzeo u februaru 2009. godine, nakon što je platio 400 miliona evra i obevezao se da će uložiti oko 550 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i poslovanja.

Na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora NIS-a usvojen je nacrt odluke o transformaciji te kompanije u otvoreno akcionarsko društvo, finansijski izveštaj za 2009. godini, kao i niz nacrta dokumenata neophodnih za transformisanje kompanije, koji bi trebalo da budu usvojeni 21. juna na sednici Skupštine akcionara. 

Transformacija NIS-a iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko drušvo, za tu kompaniju znači izlazak na Beogradsku berzu, čije bi akcije sa sadašnjih 4,8 evra, mogle da dostignu desetostruko veću vrednost (prema izjavama nekih domaćih analitičara), a sama berza imala bi rast prometa, jer se radi o najkvalitetnijim, "blu čip", akcijama za koje su zainteresovani veliki investitori i iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.